Съперничеството кой е номер две в България – Пловдив или Варна. Търсим отговор на въпроса какво очакват бизнесът и хората в двата областни града.    

Най-много хора в Пловдив са заети в индустрията - цели 38%. За сравнение във Варна и региона с производство за заети едва 17% от работещите. Най-голям брой хора във Варна и околността работят в областта на търговията, част от която са туризма и заведенията.

По последни данни от 15 октомври тази година жителите на град Варна са със 262-ма повече от жителите на град Пловдив.

Но тези 262-ма варненци не дават отговор на въпроса кой е втория град на България. Нито факта, че заедно с околностите днес в индустриалната  икономическа зона на Пловдив живеят 552 хиляди души, срещу 421 хиляди във Варненския икономически регион не е съществената причина Пловдив да е вторият град. 

Според изследване на Института за пазарна икономика пловдивският икономически регион произвежда и допринася за икономиката на България почти два пъти повече от варненския икономически регион. А разликата между двата града устойчиво се увеличава в полза на Пловдив.

20 милиарда продукция за 2021 година от Пловдив срещу 12 милиарда от Варна за същата година. 

Сега ще ви разкажем как през последните 10 години Варна и Пловдив тръгнаха по коренно различен икономически път.

Инж. Пламен Панчев е основателят на Тракия икономическа зона. През 2013 г. той обединява 6-те индустриални зони около Пловдив. И без да е политик допринася за региона повече отколкото всеки властимащ. Създава условия за компании от целия свят да строят заводи тук. И те го правят.

На тази територия около Пловдив, която вече има мащаба на голям град, около се произвеждат от самолетни части, до електроника, битова техника и части за автомобили. 200-те завода се намират административно на териториите на няколко общини, съседни на Пловдив, но са част от индустриален парк с общо управление и стратегия. За да сработи това било нужно да се преодолее прекалената административна раздробеност на общините в България.

Общинските училища, както и държавните университети не помагат особено за развитието на младите хора, споделят както работодателите във Варна, така и в Пловдив. Но за разлика от Варна, бизнесът в Пловдив работи много активно, за да компенсира слабото образование. Наличието на чужд бизнес промени и отношението към хората в Пловдив. Колкото и невероятно да звучи, в германския завод за хладилници, се принудили да си направят свое училище.

Радослав има диплома, но признава, че знанията си получил в училището на завода.

Пламен Панчев споделя, че държавата и общината са длъжници на младите хора. И в Пловдив и във Варна хората от бизнеса смятат, че именно образованието и хората трябва да са първи приоритет на кандидатите за кметове, а не плочките и ремонтите. Без да се отрича нуждата от улици и тротоари.

Развитието на индустрията в Пловдив изпреварва развитието и на инфраструктура в града. Десетките хиляди служители в индустриалните зони, както и всички останали пловдивчани очакват от местната власт и адекватен обществен транспорт, какъвто в Пловдив липсва. И господар в Пловдив е автомобилът, а не човекът. Задръстванията са колосални за град от такъв мащаб.

Градският транспорт и във Варна е на подобно ниво. Ползват го само тези, които не бързат за никъде. 20 годишната сервитьорка Виктория също не ползва варненския градски транспорт

Иво Илиев вярва, че Варна трябва да си постави по-високи цели от обещанията да се оправят улици и тротоари.

Дали забележителното развитие на пловдивската индустрия се случва благодарение или въпреки властта. Инженер Панчев ни напомня защо германският автомобилен гигант, койот беше близо до решение да построи завод до Пловдив, в крайна сметка не го направи.

Критериите на пловдивската индустрия вече са много високи. И въпреки че в Пловдивската икономика произвежда почти два пъти повече от варненската заплатите и в двата града са еднакви. Около 1700 лева средно.

Радослав от Пловдив и Виктория от Варна вярват, че промяната на градовете зависи най-много от хората, а не от кметовете.

Кой град е втори или трети, няма никакво значение и за Виктория и за Радослав. Това, което има значение за тях е как живеят.