Тази неделя в „120 минути“ пред Мария Цънцарова се изправиха кандидат-депутатите Кръстина Таскова и Борис Ячев от Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ. 

Според Таскова в момента „Воля“ и НФСБ са мобилизирали патриотичния вот и дават възможност на избирателите да бъдат представени в следващия парламент от „хора, които ще осъществят тяхната програма, тъй като програмата се одобрява от 69,4% от българските граждани“. 

На въпрос как са достигнали до този процент, Таскова обясни, че са провели собствено проучване. Водещата припомни, че представителката на „Воля“ в сегашния парламент е участвала 22 групи за приятелства, сред които с Уганда и Монголия. 

„Аз бях председател на групата за приятелство с Дания, което не беше много успешно, защото в действителност посланикът им в България заяви, че у нас има сериозно ниво на корупция и не може да привлече инвеститори, каза Таскова. 

Ячев пък е член на групата за приятелство с Индонезия: „Това е група, която прави редовни срещи  индонезийската посланичка, която е доста активен представител на посолството. Председател съм на групата за приятелство между България и Португалия – в моя мандат беше осъществено посещение на депутати в Португалия и имаше и тяхна делегация у нас“ , посочи той. 

Защо „Воля“ и „НФСБ“ обединиха сили? 

Таскова обясни, че двете партии са решили да се явят на изборите заедно, защото „определени сили са наложиха патриотичният вот в България да бъде разбит и в този момент г-н Марешки реши, че той трябва да се мобилизира“. 

Относно делото срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки, Ячев посочи, че окончателна присъда няма: „Доколкото знам това дело се точи от времето на президентските избори. Аз като народен представител съм присъствал на много случаи, в които е свалян имунитет и смятам, че това е един акт на добра воля, за да бъде проведено прозрачно разследване. Няма притеснения – всеки е невинен до доказване на противното“. 

Ячев обясни, че лидерите на двете партии са загърбили старите конфликти между тях и са констатирали, че това, което ги събира е повече от това, което ги разделя. 

Относно разследването срещу Таскова за участие в организирана престъпна група за изнудване, тя каза: „Трябва да попитам прокуратурата, защото от 2017 г. никой не се е свързвал с мен. (…) В Народното събрание аз никога не съм влизала, за да пазя депутатския си имунитет, а за да защитават националния интерес“. 

Програмата 

Ячев посочи, че двете партии имат обща управленска програма, която включва няколко основни точки: 

  • Безплатни лекарства за деца до 7 г. и пенсионери;

„В досегашното Народно събрание два пъти внасяхме законопроект, който беше подкрепен от „Воля“, който беше в тази насока – ако не безплатни, то поне по-евтини. Всеки гражданин да избере не по-скъпия оригинал, а по-евтиния аналог“, каза Ячев и уточни, че това е била първата тема, по която са се стиковали. 

Според Таскова това ще струва не повече от 3 млрд. на държавния бюджет. 

  • 1,80 лв. за литър бензин във всяка община; 

Кои са другите приоритети на Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ и за какво ще се борят, ако влязат в 45-ото Народно събрание – вижте във видеото!