Момчил Кюркчиев е роден в Русе в семейство на музиканти. Страстта му към математиката и компютрите обаче го води по друг път. На 19 години заминава за Съединените щати. Там записва тройна специалност в областта на математиката, компютърните и изчислителните науки в държавния университет на щата Ню Йорк. Завършва университета "Карнеги Мелън".

Към Силициевата долина го отвежда работата в Google като водещ инженер. Там създава множество подобрения на качеството на алгоритмите на YouTube. През 2012 година Момчил полага основите на Leanplum в Сан Франциско заедно с Андрю Фърст.

Превръща я в бързоразвиващ се стартъп в мобилния маркетинг и в едно от трите най-добри работни места в Района на залива. Днес Leanplum вече е част от семейството на световния лидер в областта на маркетинговите технологии CleverTap и достига до един от всеки два смарт телефона на планетата.

Момчил Кюркчиев разказа как съдбата го отвежда по пътя на успеха и че основното качество е борбеността.

Препятствията са предизвикателства и никога не бива да се отказваш, казва Момчил.

Той все по-често се връща в България, а двете му малки деца говорят български и се гордее, че никой не може и да различи, че живеят в чужбина.

Момчил и семейството му живеят в Сан Франциско. Основният офис на компанията му е в София, а продуктът, който създава, се ползва на територията на 3 континента.

Индивидуалният подход е в основата на това, което създава.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!