Новината от миналата седмица на „Ню Йорк Таймс“, че Китай се е опитал да блокира доклад на ЕС за разпространяване на дезинформация за коронавируса, сериозно разбуни духовете в политическите среди в цяла Европа. 

Докладът беше публикуван в края на седмицата и в него е подчертано, че Китай, заедно с Русия, води кампания по дезинформация около коронавируса с цел подкопаване на доверието в Европейския съюз.

Австралия, САЩ и Германия поискаха разследване за началото на епидемията с COVID-19 в Китай. Франция допълни, че остават много неизвестни. В отговор Китай започна мащабна кампания в защита на действията си за контрол на епидемията и обвини западни правителства, че стават „психологически нестабилни“.

Последва реакция от Брюксел. Конспиративни теории и дезинформация, свързани с COVID-19 масово се разпространяват на територията на ЕС.

Снимка: btvnovinite.bg

 
„Важно е да са отделят различните форми на дезинформация, както и на манипулирането на информация. Голяма част от тях са свързани с умишлени и координирани действия от страна на правителства или на канали, управлявани от тези правителства“, пише в доклада на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

В документа са цитирани Русия и Китай. Преди той са бъде официално оповестен обаче, европейски дипломати сигнализираха за натиск от страна на Пекин за омекотяване на тона.
Това е и причината евродепутати да поискат среща днес с върховния представител по външни работи на Съюза – Жозеп Борел.

Две седмици след направената забележка от френския външен министър, китайският посланик в Париж остава активен в социалните мрежи.

„В този период на борба срещу епидемията, те (френските медии) не показват независимост. Винаги следват американските медии. Много странен феномен“, написа в „Туитър“ Лю Ше, посланик на Китай във Франция.

Снимка: btvnovinite.bg


 
Никой не трябва да е изненадан, че Китай вече отговоря на атаки, предупреждава още китайският посланик в Париж.