Надежда Нейнски, външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш лидер на ОДС, евродепутат и посланик на България в Турция разказа 30 години след началото на промените за външните вътрешни работи на Прехода в студиото на „120 минути”.

„Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо добро на България”, смята Надежда Нейнски, според която дори най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят колко много се промени България.

„Носталгията по миналото е манипулативна”, смята бившият ни външен министър и признава,че я приема доста болезнено.

Снимка: btvnovinite.bg

Трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, защото е много трудно да се промени една система. Големият проблем е, че не се е променил начинът на мислене, заяви Нейнски. Точно това е нейната лична илюзия, с която се е разделила – че ще скъсаме лесно с миналото си.

Трябва да разберем, че битката за демокрацията е ежедневие, убедена е посланик Нейнски и дава като пример Турция, където младите хора са изключително активни, дори когато има опасност да бъдат арестувани заради своите идеи и убеждения. Те участват активно в изборите и успяват да го постигнат.

В България хората имат усещането, че изборът е компрометиран и нищо не зависи от тях, отбеляза Нейнски и допълни, че много се говори, че има фалшификации и голям проблем е купеният вот, но за да се преборим с тези негативни явления трябва именно да участваме масово в изборите.

СДС не е временни успехи и лидери, а кауза, която ще пази в сърцето си, а ролята на обединението е била епохална, смята бившият лидер на ОДС, която сподели, че  има сантимент към своята младост в политиката. Много партии в Източна Европа са се маргинализирали, след като са изпълнили историческата си роля и България не е изключение.

„Преходът приключи с преговорите на България за влизане в ЕС”, смята Надежда Нейнски.

Снимка: btvnovinite.bg

„От нас зависи какви лидери си избираме и как защитаваме интересите си. Не ни е виновен ЕС, всеки сам кове съдбата си”, категоричен е българският дипломат.

Що се отнася до работата ѝ като посланик в Турция, Нейнски е благодарна, че е в нашата югоизточна съседка в този период, когато там се преплитат всички геополитически интереси и ще продължи да бъде на този пост, докато правителството и президентът смятат, че е нужно