Над 400 млн. лева за енергийна ефективност: 50% по-ниски сметки за домакинствата

Такъв тип подобрения повишават и себестойността на домовете ни

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  17:45 ч. 05.02.2023 г.

„Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации. Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени именно към нея – подобряване на сградния фонд. Става въпрос за дълбоки реновации, смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление“.

Това коментира в специалното студио на „120 минути“ ексклузивно в Брюксел Цветелина Пенкова – европейски депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Това е много ключова и сериозна тема в ЕС. Ако бъде направен дълбок ремонт на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Какво означава това за домакинствата? По-малко разходи за парно, газ, ток. Според някои данни сметките биха намалели с 50%. В България недвижимото имущество като собственост е доста висок процент. Такъв тип подобрения повишават и себестойността на жилищата“, посочи Пенкова.

„Срокът за кандидатстване от страна на общините е 28 април, 2023 г. Призивът е да се прегледат програмите и да се използва тази възможност. Това включва училища и болници. Ако не бъдат усвоени тези пари, просто ще ги загубим. Политическата криза и нестабилност не трябва да бъдат за сметка на гражданите“, каза още тя.

Какво още коментира Цветелина Пенкова, ексклузивно в Брюксел - чуйте във видеото.