Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова е била призована „за справка“ в Главна дирекция „Национална полиция“ по сигнал на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

В студиото на „120 минути“ тя обясни как е преминал разпитът. Тя посочи, че не е получила копие от жалбата, а относно информацията, която е изнесла в медиите, е отговорила, че застава зад думите си, защото става въпрос за публични данни на Комисията за финансов надзор, НОИ и научни публикации. 

„Категорично стоя зад всички твърдения, след като съм го казала, аз съм го потвърдила. По отношение на „финансовата пирамида“, цитирам точно написаното: „Важно е в тези частни пенсионни дружества да има нови постъпления от вноски. По този начин те успяват да формират печалба. Подобен е механизмът на действие на „финансовите пирамиди“, каза Григорова. 

Според нея проблемът е в начина на удържане на такси от личните партиди, като осигуряват печалба на дружествата, дори когато те губят суми от осигурителните вноски. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Конкретен пример: 2018 г. едно от тези дружества е загубило 170 млн. лв. на лицата, които се осигуряват в него. 2019 г. е имало увеличение на средствата по партидите, но през 2018 г. отчитат 16, 4 млн. лв. печалба след данъци. Нормално ли е, когато реализираш загуба за лицата, които представляваш – да отчиташ печалба?“, коментира тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Григорова посочи, че в Кодекса за социално подпомагане е заложена гаранция, според която при изплащане на пенсии от УПФ, ако средствата не покриват брутните вноски, тогава компанията ще трябва да доплати. 

„Ако вноската ви през 2002 г. е била 2 лв., то покупателната способност на тези 2 лв. през 2002 г. не се равнява на покупателната способност през 2020 г. След като законът предвижда да се покриват поне брутните вноски, това означава, че има случаи, в които брутните вноски не са налични по партидите на осигурените лица“, каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!