Георги Калайджиев е един човек, който се помни. Той е роден през 1947 г. в ромската махала в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето, кметът на града отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. 

Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща. Става част от "Софийски солисти", с които свири по цял свят. От 1993 г. е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия, където по-късно започва и да преподава.

През 2009 г., заедно със съпругата си Мария Хаушилд започват проекта "Музиката вместо улицата", предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. 

До този момент възпитаниците на Калайджиев са над 400. 

Човекът, който променя съдби. Един от най-известните цигулари в Европа, който не забравя откъде е тръгнал. 

“Мария е моята спътница в живота. Тя в момента е в Германия, защото няма отпуска. На 12 април имаме концерт с нашите деца в Сливен, заедно със Сливенския симфоничен оркестър”, каза Калайджиев. 

Той подчерта, че като е починал бащата на Мария е намерен плик със средства, на който е пишело, че е за добро дело за децата. 

“Тогава положението в България беше много тежко финансово, особено в тези квартали, където и аз съм роден в “Надежда” в Сливен. Семейството тогава реши да помогне с тези пари на децата в Сливен”, каза Калайджиев. 

Той разказа, че една седмица е била голяма еуфория, след като той и жена му са пристигнали в България. По думите му са пазарувани хранителни продукти и медикаменти за нуждаещите се. 

“Парите свършиха за една седмица и ние си казахме - а сега. Мария ми каза - ти си музикант и с твоята цигулка може да помогнеш на тези деца. Тогава така се роди идеята. С нас беше една журналистка от Гера, която каза - музиката, вместо улицата”, разказа Калайджиев. 

“Много любопитно реагираха родителите в квартала. Те ме познават в квартала и знаят какво може да направи музиката с хората. Събрахме 3-4 деца в гаража на сестра ми, където Радка Кусева започна да преподава. Така се роди и проектът”, добави той. 

Повече за живота и кариерата на Георги Калайджиев - гледайте във видеото.