Някога, преди „Моленбек” да стане квартал на Брюксел, той е бил фламандско село. Наричали са жителите му Ваарткапун. "Ваарткапун" е името и на една от статуите: един калпазанин, който излиза от канал, за да спъне полицай. Влизаме в „Моленбек”, за да разберем защо Ваарткапун – или жителите на Моленбек – са калпазани и защо им е да спъват полицай.

Кварталът се намира в северозападната част на Брюксел, на 15-ина минути път с кола е от центъра на града. Близо 100 хиляди души живеят тук. През 50-те години идват стотици мароканци, следват алжирци и тунизийци… После пристигат хиляди хора от останала част на Африка. До тях през годините заживяват много източноевропейци – българи, сърби, албанци, косовари, македонци. „Моленбек” живее по свои собствени правила.

До септември 2015 година барът „Ле Бигин” е едно от ключовите места за трафик на наркотици в Моленбек. Управлява се от двама братя – Брахим и Сала. Фамилията им? Абдеслам.

Брахим Абдеслам се самовзриви в парижко бистро, вечерта на 13 ноември 2015 г. в един от серията атентати, които само за няколко минути преобърнаха завинаги съдбата на Париж и на хиляди хора. Сала Абдеслам е единственият оцелял терорист от нощта на 13 ноември 2015 г.

В продължение на 2 години всички заобикалят отдалече сградата. Държат се все едно тя не съществува и никога нищо особено не се е случвало там. До миналата година, когато се пуска призив за набиране на срадства и сградата става седалище на асоциации за социално слаби хора.

Морган е криминолог. Когато не е работа обаче, идва тук като доброволка и се превръща в единствената връзка между имигрантите и страната, в която са избрали да живеят, Белгия.

„В момента работя с жители на квартала. Всички са чужденци и са тук отдавна, но не могат да се интегрират, защото не говорят френски. Нашата асоциация се опитва да ги научи на основни неща – да ползват метрото, например. Днес ги уча да си правят календар и да пишат дните от седмицата и месеците”.

– Морган, хората от квартала знаят ли, че това е бившият бар на братята Абдеслам? Това плаши ли ги?

– В началото много ги плашеше. Сега обаче имиджът на квартала се променя. Много хора като мен се опитват да заличат печелната слава на „Моленбек”. Тя просто не е вярна. И хората днес са много доволни да използват това помещение за благородни цели. Днес това си е тяхната къща”.

Докато говоря с Морган, идва Тарик. Винаги е живял тук и отлично знае историята на бара на братята Абдеслам, а тях познава от деца. Абсурдно е обаче да застане пред камера, било то и на чуждестранна телевизия. Много лоши неща могат да му се случат, ако някой случайно го види, ми казва той. Не настоявам. Но разбирам, че страхът още съществува.

Петък, 18 март 2016г. За минути антитерористите блокират цялата улица. От врата на №79 излиза млад мъж с бял пуловер и тръгва по улицата. Два метра по-нататък е задържан от полицията. Минути по-късно пръстовите отпечатъци вече са безспорно доказателство – това е Сала Абдеслам.

Докато снимаме, мъж се приближава до мен и недвусмислено ми дава за разбера, че е добре бързо да си тръгваме. Решаваме обаче да останем още малко, опитваме дискретно да се смесим с жителите на „Моленбек” на местния пазар. 

Илиас е роден тук и, разбира се, обича „Моленбек”, историята му, смесицата от десетки националности. Убеден е, че това е богатство.

– Тук е като навсякъде по света. Има лоши момчета, така е, но ги има навсякъде. Нищо различно.

– Радикализират ли все още много хора?

– Съвсем честно – не съм свидетел на радикализация, а съм израстнал тук. Не разбирам защо искат да ни залепят този етикет.

Тръгваме си от Моленбек, църквата Сен Жан Батист, един от символите му остава зад гърба ни. Изминаваме само няколко метра и виждаме как от гледната точка на тези, които наричаме Ваарткапун, т.е. жителите на Моленбек, изглежда административното сърце на Европа. Два коренно различни свята, а ги дели само един канал…

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".