Очаква се трудна зима, за българските битови потребители е гарантирана енергия до Нова година на определена цена. Най-вероятно КЕВР ще трябва да се събере през декември и да вземе решение  за индексация на цените, посочи в предаването „120 минути“ Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката в кабинета „Сакскобурготски“.

По думите му бизнесът ще търси начин да бъде компенсиран, а в АЕЦ „Козлодуй“ ще има свръх печалба.

Според Севлиевски спасението ще дойде от Европейската комисия, ако вземе решение по някакъв начин да промени структурата на търговия с въглеродните емисии.

„Не само българското енергийно управление е сложно, европейското също е сложно, но голямата разлика е, че тука всички неизвестни са ясни“, каза още Мирослав Севлиевски.

Според него енергетиката не присъства в българския политическия живот в последните 6-8 месеца, а в сектор „Енергетика“ липсва експертност.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него китайците са виновни за поскъпването, понеже очакват инфлация в последните месеци и купуват всичко, което могат да купят по цял свят – петрол, газ и т.н.

„Последните няколко дни, след като бизнесът вдигна шум и обърна внимание на темата, политическите сили се размърдаха малко, но те можеше да се размърдат и последните шест месеца. В енергетиката последните месеци сме като дядо Йоцо, който е сляп, но гледа и се радва на железницата в Искърското дефиле. Сляпо гледаме на зелената сделка и на всички документи, които България е подписала“, отбеляза Мирослав Севлиевски.  

„Ако министърът имаше политически опит и беше политическо лице, вероятно той щеше да повдигне темата много по-рано. Хората, които последните 10 години работят в енергетиката, загубиха политически експертен потенциал“, каза още бившият министър на енергетиката.