„Имаме достатъчно основание поне на едно от находищата (на газ в българската акватория на Черно море) за реален проучвателен сондаж. То е за 5 млрд. кубични метра годишно“. Това каза в първото си телевизионно интервю за предаването „120 минути“ на bTV енергийният министър Румен Радев.

Преди седмица дeпyтaтът от ГЕРБ и бивш eнepгиeн миниcтъp Дeлян Дoбpeв oбяви, че се oчaĸвaт oгpoмни гaзoви дoбиви oт бългapcĸaтa aĸвaтopия нa Чepнo мope. Според пост на Добрев във Фейсбук потенциалът е 13 млрд. кубични метра годишно

Радев уточни, че става въпроса за две находища и това, което е с потенциал 8 млрд. кубични метра годишно, е по-малко вероятно да се реализира.

Относно увеличаването на цената на тока за битовите потребители енергийният министър напомни, че тя се определя еднократно за година напред и една година цената е била съвсем приемлива. По думите му увеличението не е голямо като се има предвид инфлацията за последната година.  „Положиха се огромни усилия, за да бъде ръстът минимален. Битовият потребител ще бъде подкрепян и в бъдеще, за да плаща по-ниска цена от небитовия потребител“, допълни Румен Радев.

Относно затварянето на въглищните централи в България той смята, че първи трябва да бъдат изведени от експлоатация най-замърсяващите.

За идеята за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна министърът обяви, че НЕК трябва да осигури адекватна и професионална експертиза и оценка. По думите му ще се вземе предвид и фактът, че част от това оборудване може да се използва и от АЕЦ „Козлодуй“.

Гледайте цялото интервю във видеото!