Има причина правителството да емитира 5 млрд. външен дълг при излишък от 1,5 милиард и фискален резерв от 9 млрд., смята бившият финансов министър Милен Велчев в „120 минути“.

„Има основание да емитираме дълг, защото не е сигурно как ще се развие траекторията на пандемията и нейното икономическо измерение. Първо, не е правилно, че ние все още поддържаме излишък, защото това означава, че всичките мерки на правителството са опасани с такива бариери, че не могат да бъдат използвани от гражданите и фирмите. Ако те се бяха възползвали от тези мерки, бюджета отдавна щеше да е на дефицит, което не трябва да ни  изненадва в период на икономическа криза“, каза Велчев.

„Дайте възможност на обществото, на обикновените хора и фирмите да имат достъп до тези средства“, призова бившият финансов министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Велев коментира и настоящите протести в страната: „Хората са изцяло в правото си да протестират. Има толкова много насъбрали се причини, зя да искат промяна. Мен лично ме е срам, като трябва да чета в чуждите медии за чекмеджета, къщи в Барселона, това, че сме в опашката на Европа и по медийна свобода и корупция, а преди 15 години бяхме в средата, не бяхме сред отличниците, но поне вървяхме нагоре“.

„Безогледното харчене и повишаването на доходите и то избирателно на едни или други протестиращи групи е грешка. Това сериозна мяза на корупция. Изглежда, че правителството иска да ги подкупи, за да предотврати техните протестни действия“, заяви Велчев.

Според него доходите на хората трябва да са защитени и трябва да растат, но това да става паралелно с нарастването на производителността.

Снимка: btvnovinite.bg

Въвеждането на плоския данък е довело да увеличаване на събираемостта на данъка върху общия доход, заяви Велчев, който не одобрява и „еднократен данък богатство“, определяйки го като екзотична мярка, която се е прилагала в някои европейски държави, които са се отказали от нея, защото не е постигнала желания резултат.

Намаляването на ДДС е лява политика, свързани с намаляването на косвените данъци за сметка на преките, но това застрашава попълненията в бюджета, тъй като този данък е основен приход в него, смята Велчев.

Вижте повече във видеото.