В Молдова се произвеждат два съдбоносни избора, които ще определят пътя на страната през следващите няколко години.

Това са президентските избори, на които настоящият държавен глава Мая Санду ще се бори за нов мандат и реферндум, на който гражданите ще трябва да отговорят на въпроса: „Молдова да тръгне ли по пътя на присъединяването ѝ към Европейския съюз?“.

„Избирателната активност надхвърли 30%, което означава, че изборите в Молдова са валидни. Що се отнася до нагласите – Мая Санду е считана за лидер в тези избори, това показват всички социологически проучвания“, каза в ефира на „120 минути“ Михай Пейков, изпълнителен директор на Центъра за граждански инициативи за националните малцинства в Молдова.

Според него както хората в Молдова, така и молдовците, живеещи в чужбина, напълно подкрепят действащия в момента президент. А най-големият конкурент на Мая Санду е Александър Стояногло, който е подкрепен от социалистическата партия – политически субект, напълно контролиран от Русия.

„Останалите кандидати са подкрепени от един олигарх, който се намира към момента в Русия, защото има 15-годишно наказание за присвояването на един милиард от бюджета на Молдова през 2014 г. – т.нар. кражба на века“, поясни още Михай Пейков.

 

Според него въпросният олигарх е купувал гласове, като цената на един глас започва от 50 евро и достига до 150 евро. Въпреки това той смята, че нито един от неговите кандидати няма шанс да спечели президентската надпревара.

„Няма съмнения, че Мая Санду ще спечели тези избори – било то на първи тур или на втори тур. Референдумът обаче поражда много въпроси, тъй като няма ясни социологически прогнози. Резултатите са 50:50, макар че мнозина очакват около 60-65% да се обявят за влизането на страната в ЕС. Засега обаче няма как да го знаем със сигурност“, каза още той.

Вижте какво още каза той във видеото.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK