Българският еврокомисар Мария Габриел говори в предаването „120 минути” от специалното студио в Брюксел.

„Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни точно заради мащабите, в които наблюдаваме феномена „фалшиви новини”. Той винаги е съществувал, но това, което сега е ново, е скоростта, с която се разпространяват, и измеренията, които придобиват. Какво се случва с фалшивите акаунти, какво се случва с ботовете, какво се случва с рекламите – ето това за мен са важни въпроси, които трябва да продължаваме да адресираме”, заяви Мария Габриел.

Тя уточни, че веднъж, след като направят първи доклад, който предстои съвсем скоро, оттук нататък до европейските избори – този мониторинг ще бъде месечен.

„Всеки месец ще имам отговорността да направя анализ и да кажа в коя посока сме отбелязали напредък и в коя не”, допълни тя.

"Паралелно с това създаваме европейска независима мрежа за т.нар. доверени проверители на информация, фактчекъри. Днес фактчекъри има само в 11 държави членки. Искаме да направим така, че доверените проверетиле на информация, заедно с научните изследователи и заедно с платформите да имат достъп до данни, които вече ще бъдат върху платформа, създадена от ЕК с цел максимално бързо, скоростно споделяне на информация. Няма нужда фалшива новина, която е идентифицирана като такава в Полша, да чакаме да има своите негативни последстивя в Италия, или в България, или в Германия”.

– Ще бъдат ли защитени според вас евроизборите повече, отколкото бяха защитени американските избори за президент?

– Това, което ни предстои, е до март месец да бъде изградена система за ранно предупреждение. Тоест, органите, отговарящи за киберсигурността, заедно с избирателните комисии и заедно с органите, отговарящи за защита на личните данни, да работят в тясна координация, така че максимално бързо да бъде споделяна тази атака или такава опасност, ако се зададе, и то в рамките на ЕС. Това е нещо, което вече сме предложили, предстои буквално операционализацията на този механизъм.

– Т.е. ще посрещнем евроизборите с една такава голяма система от институции, които да възпрепятстват кибератаки?

– Нашето предложение е по време на европейските избори във всеки един момент, в който европейските политически партии използват данните, за да могат да правят анализи, за да могат да ориентират информационния поток, така че той да достигне до хората, които те са решили да визират, това да става единствено и само със съгласието на въпросния гражданин, във всеки момент да знам моите данни ще бъдат ли използвани с цел анализ, ще бъдат ли използвани с цел информационният ми поток да бъде променен, влизайки в социалните мрежи – това беше много ясно послание – това означава много тясна координация, наистина за първи път, и между органите за защита на личните данни, и избирателните комисии.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".