Д-р Сибила Маринова е родена във Велико Търново. След като завършва гимназията в родния си град поема по пътя на медицината, сбъдвайки мечтата на майка си да стане лекар.

Дипломира се в Медицинския университет във Варна. От 2006 г. е специалист по анестезиология и интензивно лечение. От 24 години работи във Великотърновската болница, където в момента е началник на отделението по специалността си.

Превръща донорството в своя лична кауза. Като регионален координатор д-р Маринова и екипа ѝ са реализирали десетки донорски ситуации, а спасените човешки животи са повече от 100.

Дъщеря ѝ, Лилия Кръстева, също следва примера на майка си. Поставя началото на личната си мисия да спасява животи през 2017 г. като записва медицина в университета, в който следва майка ѝ. В момента е първа година педиатър – специализант в болницата по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София.

Сибила Маринова и Лилия Кръстева гостуват в „120 минути“.

Майката на Сибила и баба на Лилия цял живот е работила в туризма, но е искала да учи медицина. „Нейният баща е бил царски офицер и съответно по време на социализма – „враг на народа“, затова не е можела да запише медицина“, обясни Сибила Маринова.

За себе си тя казва, че анестезиологията я е избрала, а причината е, че когато е завършила, много трудно се е намирала работа. Искала е да стане педиатър.

„Когато си търсех работа, единственото свободно място беше във Великотърновската болница в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Даже имаше конкурс, аз се явих и спечелих едно от двете места. На 26 март ще станат 25 години“, разказа известният анестезиолог.

Дъщеря ѝ Лилия е имала право на избор и избира педиатрията.

„До последно се чудех дали да бъде педиатрия, или кардиология. Ние лекарите се променяме, когато насреща има дете – ставаме по-добри. Това беше причината да избера педиатрията“, уточни младата лекарка.

Тя е прекарала детството си предимно с баба си, определя го като „много щастливо“.  

Гледайте целия разговор във видеото!