Има конфликт на интереси и взаимосвързаности при фирмите, на които ББР е отпускала кредити, заяви политикът от ИТН и финансов експерт Любомир Каримански в „120 минути“

Каримански коментира случилото се в ББР на база своя 20-годишен опит в банковия сектор. Той е работил не само за търговски трезори, но и за европейски регулатори. Преподавал е и в УНСС.

„Имам информация, че при някои от сделките в ББР е имало конфликт на интереси. Например човек от ръководството на банката е отпуснал кредит на дъщерно дружество на банката, на което управлява. През 2016 г. председателят на Управителния съвет на банката е гласувал да се отпусне този кредит на дружество, на което е изпълнителен директор. Кредитът не е толкова голям като тези на осемте фирми, но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай“, заяви Каримански.

ББР се подчинява на два закона-за ББР и за кредитните институции. Вероятно отпуснатите заеми отговарят на изискванията на закона за кредитните институции, но не и на тези членове от закона за ББР, които предвиждат трезора да работи за малки и средни предприятия, заяви Каримански.

Що се отнася до определението за среден и малък в бизнес, то се взима от една директива на Европа, която не е адаптирана за българското ниво. Трудно може да се сравни бизнеса тук и в Европа. Пример за средна фирма  е такава с оборот до 100 млн. лв. и до 250 служители, каза финансистът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Възможно е сами по себе си тези 20 компании сами по себе си да отговарят на тези критерии, но ако търсим икономическата взаимосвързаност между тези компании, те може да имат договори помежду си и да имат полза една от друга, коментира Каримански.

Като пример той даде две от фирмите кредитополучатели от ББР - "Роудуей кънстракшън" и "Пътстрой инженеринг". Тези компании формират към септември 2019 г. около 25 % от капитала на банката. "Роудуей кънстракшън" купува с кредит от ББР "Пътстрой инженеринг", която от своя страна пък има също има по-малък има заем към трезора, а там има и други свързани фирми. Така тези компании формират много голяма експозиция, която надхвърля тази на малкия и среден бизнес.

"Тук е много интересно, че залога на тези фирми за кредите им от ББР са концесии, дадени им от Министерски съвет, както и други вземания от договори с правителството. В същото време към ББР има отдел на директно подчинение на УС, който дава направление за това кои концесии да бъдат одобрени", каза Каримански.

"Търговска банка би се обезпечила много по-добре. Защо тези фирми не отиват в търговска банка, а в ББР? Важно е да се сравни средният лихвен процент през този период. За ББР той е в пъти по-нисък от тези на търговските банки. Управителният съвет никога не е търсил ефективност в работата на банката. В банковия сектор ефективността е осем пъти по-висока от тази на ББР", казва финансистът.

Вижте целия разговор във видеото.