„От представянето на Мария Габриел като наш кандидат се говори за конституционно мнозинство. В парламента изцяло има съвпадане в законодателната програма между първите две формации. Без двете формации нищо не може да се случи, но докато не бъде договорено всичко – нищо не е договорено“.

Това посочи в предаването „120 минути“ народният представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

По-рано „Капитал“ съобщи, че ГЕРБ и ПП-ДБ са разговаряли за съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер.

„50% е шансът за правителство с първия мандат. Ротационен премиер ми изглежда много сложно, защото има актове в управлението, които изпълнителната власт трябва да довърши. Изглежда сложен вариант, но в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот. Метафорично прилича на дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено – защо да няма ротационни председатели? Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено. Ние ще стоим на този вариант – утре Мария Габриел да представи кабинет, който следващата седмица да влезе за гласуване“, обясни той.

Продължаваме промяната“ и ГЕРБ създадоха цялата суматоха. На ПП им е по-трудно, защото всякаква колаборация с ГЕРБ обезпредметява тяхното съществуване. Те не са идиоти и си дават сметка, че политическата криза става икономическа и ценностна“, добави Дилов.

„Мария е добро име и може да си състави представителство, което да изпълнява намеренията ни. Най-много българи гласуваха за ГЕРБ-СДС. Трудна е ситуацията. Търсим подкрепа от тези, които най-много ни хулят и арестуваха Борисов. Ние разбираме тежката тяхна позиция“, коментира Дилов.

Според него няма да бъдат „купувани“ депутати.

„Или ще има кабинет, за който ще е ясно какво ще се случи през следващите месеци. Оптимист съм по рождение – по-лошо не може да стане“, посочи депутатът.