Вчера на 87-годишна възраст почина легендарният водещ Лари Кинг. Името на журналиста е известно по целия свят. Предаването му по телевизия Си Ен Ен влиза в рекордите на „Гинес“ като токшоуто с най-дълъг живот в ефира. 

Той беше кралят на разговорите. Интервюирал е както президенти, така и професионални атлети. След 6000 епизода на предаването си, той се пенсионира през 2010 г. 

Журналистът Ралица Василева, която работеше с Кинг в Си Ен Ен, разказа в „120 минути“ в какво се състоеше успехът му и защо името му ще остане завинаги в историята на телевизията.

Според българското лице на най-голямата кабелна новинарска мрежа в света, неговата следа поддържа основите на съвременната журналистика.

„Той непринудено провеждаше един разговор с хората, искрено показваше, че той се интересува от това, което те мислят. Те могат да отговорят и те го чувстваха, чувстваха тази близост с него и много често той успяваше да извлече от тях неща, които те на друг човек не биха го казали. 

Просто, защото те му вярваха и го уважаваха, и го чувстваха, че той искрено има едно любопитство да разбере тяхната гледна точка. Също и да им симпатизира. Това и говоря с моите студенти – класиката, ако научат от мен класиката, те ще могат да я пригодят към техния начин на виждане, на журналистиката, на интервюирането и така нататък. 

Трябва човек да научи това, че трябва да бъде себе си. Например, аз много уважавах Лари Кинг, но никога не се опитвах да бъда Лари Кинг, защото щеше да бъде смешно. Но може човек да научи основите – това е наистина да слушаш човека, наистина да се интересуваш от това, което той мисли и да извлечеш от него хубави неща, тежки неща, в зависимост от събеседника и темата на разговора.

Той обективно водеше своите интервюта, не манипулираше хората. Това също беше част от магията, защото хората му имаха доверие. Знаеха, че той няма да ги манипулира или да манипулира техните отговори“, обясни българската журналистка.

Василева, която преподава журналистика в едно от най-добрите висши държавни училища отвъд Океана – университетът в Джорджия, все пак признава, че забързаният живот в ерата на информационния хаос, стилът на Лари Кинг все пак има своите зрители.

„Трябва да си призная и аз самата покрай тези технологии, аз вече гледам за по-кратки интервюта, по-бързичко да се интервюирам, но също обичам събота и неделя да слушам някои неща, които са един час – да се задълбоча в нещата. В ежедневието гледам да се информирам много набързо. 

Смятам, че COVID и ограниченията, които ни наложи тази пандемия, промениха начина ни на мислене. Поне това, което виждам около себе си. И смятам, че, може би, хората се задълбаха повече в себе си, да мислят повече върху себе си, за живота, за това как живеят и, може би, има възможност точно за едночасово предаване с един събеседник – това правеше Лари Кинг. 

Ако има такъв талант като него, защото такива таланти рядко се раждат, трябва човек да го има този талант, тази харизма, за да може да поддържа вниманието на зрителя толкова дълго време“, обясни Василева.