Аз съм оптимист, мисля, че държавите ще могат да работят заедно и ще намерим доста бързо, може би след няколко месеца, лекарство за тази болест, но все пак не знам кога нашите икономики ще се възстановяват след тази икономическа криза вследствие на тази епидемия. Това е големият проблем, който ще видим след 6 месеца - една година, как можем икономически да се възстановим. Това каза в предаването „120 минути“  Ксавие Лапер дьо Кабан, френски дипломат, посланик в България до 2016 година. 

Той добави, че със съпругата си стоят вкъщи. Говорят с децата си по скайп.

„Единият е в Швейцария, там учи, другият е около Париж с неговото гадже, третият живее в Бразилия , контактуваме си с Скайп, Whatsapp и така може да говорим с тях, също и с майка ми.

Не можем да излизаме, има заповед на премиера, която ни забранява да излизаме от вкъщи, освен в определени случаи – за пазаруване, за лекарства и за хора, които имат право да работят и не могат да работят от вкъщи“, каза дипломатът.

Възможно е всеки ден за един час в рамките на 1 км около вкъщи на разходка, добави той. 

Посланикът заяви, че се чувства като всички хора, които нямат право да излизат от вкъщи:

„Не е много приятно, но не е фатално, защото знаем, че няма да трае години и е абсолютно нужно за здравето на цялото население.

Аз чета, гледаме филми, говорим с приятели, с майка, с деца, и също работя понякога с компютъра, защото външно министерство разполага с вътрешна защитна мрежа, в която ние се включваме със специални компютри и телефони, и така можем да работи“.

За Париж той каза – „Никога не съм виждал моя град толкова празен. Улицата, на която живея е шумна, сега няма никакъв шум, чуваме птиците. Като че ли няма вече живот в Париж, доста е странно“.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 851 720 12 233 398 260 3 351 419
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 851 720 12 233 398 260
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer