България отново навлиза в предизборен режим. Традиционно bTV предоставя напълно безвъзмездно ефирно време за предизборни участия в актуалните си предавания, за да даде възможност на своите зрители да направят информиран избор на предстоящите Избори 2 в 1 на 9 юни.

В рамките на 3 седмици в "120 минути" ще видим визията за България и Европа на председатели и заместник-председатели на партии според парламентарното представителство на политическите формации в 49-ото Народно събрание или според социологическите данни на агенциите, с които bTV работи.

„Ние сме автентичната лява партия“, каза в предаването „120 минути“ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че докато БСП е била в управлението, са приети социални политики като безплатни детски градини, увеличени пари за майчинство на втората година, по-ниски данъци за работещи млади семейства с деца, 200 лева ваучери за храна на работници, минимална заплата, която е 50% от средната, 30% увеличение на пенсиите.

„Това е БСП и това е лява политика. Нека избирателите да преценяват по действията, а не по декларациите, че някой е ляв. В „Левицата“ основният участник е АБВ. Партията беше в коалиция с ГЕРБ. След местните избори Ваня Григорова обеща да повиши заплатите на работещите в транспорта в София, но първата ѝ работа беше да повиши собствената си заплата от 1000 на 6 хиляди лева. Това не е ляво“, коментира Нинова.

„Докато бяхме в управлението, БСП управляваше Министерството на икономиката и индустрията. Много сериозно оздравихме държавните предприятия и изведохме България на първо място по индустриален растеж в Европа. Месеци след падането на кабинета „Петков“, в който участвах, започна прехвърляне на всички държавни ангажименти към неправителствени организации. Част от социалните грижи се прехвърлиха към неправителствени организации“, добави председателят на БСП.

Евроизборите

„В листата ни за евроизборите има и много млади хора. Румен Гечев е експерт, икономист, финансист, участва в международни организации, уважаван международно икономист. Може да представлява българския национален интерес абсолютно достойно“, обясни тя.

По думите ѝ евродепутатът Цветелина Пенкова е в листата на БСП и осигурява приемственост. Нинова коментира и издигането на Елена Йончева като кандидат за евродепутат от ДПС:

Знаех предварително зависимостите и позициите на Елена Йончева за войната, за Истанбулската конвенция, гласуванията ѝ в ЕП, които бяха в разрез с тези на БСП. Под зависимости визирам КТБ. Излезе, че е осъдена за данъчни неплащания към НАП на офшорна фирма. Зависимите хора са удобни в политиката“.

Петър Витанов и Сергей Станишев изпратиха мотивационни писма защо трябва да са евродепутати от БСП – убийте ме, това не го разбирам. Можеш ли да посветиш политическия си живот на това да хулиш с години наред партията, която те е направила евродепутат, а накрая да пишеш, че искаш да си водач на листата“, добави Корнелия Нинова.

„Не мисля, че Европа може да умре, но мисля, че не може да продължи да съществува в този вид. Трябва да бъде променена. Крайностите, изповядвани от европейския елит, трябва да бъдат променени – от Зелената сделка до незачитането на националните интереси на отделните членки. Предстои обсъждане решенията да се вземат не с единодушие, а с мнозинство – това е опасна тенденция, защото някоя от държавите ще останат в периферията и други държави ще решават съдбата на българския народ“, каза още председателят на БСП Корнелия Нинова