Дами и господа, на фона на злободневните политически събития у нас от седмицата и очакваното трудно начало на новия парламент, на глобално ниво се случиха събития, които заслужават анализ. Те са важни, защото дори и да не се интересуваме, те ще окажат влияние върху живота ни - от Пекин, през Москва, Киев, София, Прага, Брюксел, до Вашингтон и Торонто.

Преди часове приключи 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си Дзинпин бетонира своята власт. С мотива "Изгрява изтокът", китайският пълновластен лидер си осигури трети мандат, който ще продължи почти до края на десетилетието.

Въпреки, че не спомена нито веднъж една или друга страна, един цитат обиколи света през седмицата. Той гласеше: "Имайте предвид опасностите пред мира. Поправете добре къщата си, преди да завали дъждът, и се подгответе за големите изпитания, идващи от силни ветрове и вълни от опасни бурни морета".

Си Дзинпин говори за милиарден Китай като за суперсила, която трябва да се мобилизира пред големите заплахи в момента. Чу се призивът за по-голяма дипломатическа активност в световните дела и мобилизация на китайските дипломати, чийто стил на Запад им спечели прозвището "вълчи воини". Затова, след днешния ден, можем да кажем, че на сцената излиза още по-категорично човекът, който възприема себе си за новия император на Изтока. И като всеки император, той се бори за укрепване на своето влияние в целия свят.

Трябва да осъзнаем, че времето, в което гледахме на света през призмата на противопоставянето САЩ срещу Русия отдавна e в историята. Истинският сблъсък на нашия век е между Западът и Китай. И той ще е много по-сложен, защото ако Европа е зависима от руските енергоизточници, то Съединените щати и Европа заедно са в пъти по-зависими от китайското производство. Става дума за богати общества на консуматори, които от десетилетия потребяват стоки Made in China - от телефоните, на които гледате или четете този коментар, през играчките в детската стая на децата ни, до част от лекарствата, които пием.

Тази зависимост в отношенията производител-консуматор е много по-тежка. Тя се изграждаше тихо, но настъпателно, бавно, но категорично. И идва време, в което китайците все по-често ще се опитват да диктуват правилата и условията, без изобщо да говорят за война. Просто фактът, че Брутният вътрешен продукт на Китай вече надмина този на целия Европейски съюз с около 2 трилиона долара, колкото пък е голяма руската икономика, е достатъчно показателен за позициите на Пекин в света в момента. Това, което произвежда Китай в момента, е по-голямо от това, което произвежда целият Европейски съюз точно с една Русия. 

В тази ситуация вероятно много от вас се питат - Къде е мястото на Русия? За Китай в момента Русия е средство за навигиране на собствените геополитически цели и в същото време огромна суровинна база, която е принудена да продава евтино горива и газ на гладния за енергия китайски пазар. Колкото повече санкции на Запада срещу Русия, толкова по-изгодна цена за Китай. Настъпи времето, в което Русия и цяла Азия стават много по-зависими от Китай, отколкото се смяташе преди години. И войната в Украйна само направи тези процеси почти необратими.

Според Пекин Москва не бива да бъде нито гласно подкрепяна, нито крайно осъждана, защото тази ситуация в момента устройва Китай и неговата политика. Затова и в дългоочакваната си реч, Си Дзинпин не спомена Русия нито веднъж. Нито пък Украйна. Нито пък Европа. Нито Съединените щати.

Но не трябва да се съмняваме, че големият играч е готов да действа и въпросът е не толкова как светът вижда Китай в момента, а как Китай вижда света.