С хладнокръвие и мъжество, толкова прилягащо на военната му униформа, опитният мъж обясняваше спокойно в поредната си публична изявa, че разбира съмненията на хората.

Той беше представител на онази група мъже в бяла униформа, на които всички в Португалия толкова много се възхищаваха от векове насам. Гордите мореплаватели, наследниците на Вашку да Гама, наречен „адмирал на моретата на Арабия, Персия, Индия и целия Изток“, изпитват особено уважение към военноморските си сили.

Защото се гордеят с историята си да са сред първите, които проправят картографски пътища между континентите, кулминиращо в колонизирането на Бразилия през 1500-та година.

Освен християнството, те завинаги оставят и езика си в тази толкова голяма и важна страна.

Затова португалското правителство постъпи повече от умно - през февруари убеди бившият главнокомандващ на националния флот да поеме един много рисков пост - координатор по ваксинацията на населението. Автоматично вицеадмирал Енрике Гоувея и Мелу се превърна в най-известната личност в страната, който събираше в себе си много доверие, но и много критики и съмнения.

Защото хората се съмняват, независимо дали са в Португалия или в България. И колкото повече COVID-19 обърква живота ни и се превръща в политика, толкова повече прагът на търпимост към символите на властта спада. Едни хора се страхуват, други не вярват, трети се съмняват, четвърти отричат и прочее.

Ако не се регулира правилно, подобна криза разединява още повече обществата, които имат историческата склонност да се разединяват и обединява онези, които са свикнали да се обединяват.

Така се случи и в Португалия - с над 80% ваксинирано население и под 1000 случая на ден, страната вече мисли за живота след COVID-19. Как става това? По думите на Енрике Гоувея и Мелу: „Ние португалците имаме чувство за общност, когато сме атакувани и действаме заедно“.

Но тук има и нещо друго. Доверието, което обществото има в здравната си система. Доверие, което е било градено в продължение на много години. Здравеопазването в Португалия е абсолютно безплатно за деца и младежи до 18-годишна възраст и за хората над 65 години. Те влизат безплатно дори и в частните болници. Абсолютно безплатно е и наблюдението и раждането за всяка жена. Там дори не са чували за избор на екип и прочее. 

Според ООН, като цяло португалската здравна система е 12-тата най-добра в света от 190 държави с най-добър баланс между финансиране и ефективност. Може би затова средната продължителност на живота е най-високата в Европа - 82 години. 

Тоест, в този случай имаме два фактора, които водят обществото в една посока - доверие в здравната система и доверие в армията и флота, като източник на национална гордост. Когато тези два фактора действат в комбинация се получава желаният резултат - 2:0 в борбата срещу COVID-19 с пас на Еузебио и волето на Кристиано Роналдо...

Да пренесем сега този поглед към България. От месеци, тук дори и разумните аргументи се блъскат в емоциите на обществото, потънало в недоверие към властите, здравната система и армията. И така, резултатът категорично е 0:3 на наш терен, в полза на COVID. Класика. Българска класика. Три фактора, които действайки в комбинация ни обричат на разединение по тема, която освен дискусионна е и доста важна за бъдещето ни. Защото смъртността тук вече е в пъти по-голяма от тази в Европа, а с Португалия вече дори не можем да се сравняваме.

Авторитетите бяха политизирани, някои се самополитизираха, други бяха вкарани в коловозите на политическите игри. Но като че ли те всички рухнаха, защото да си авторитет в България не е лесно.

Тук или силно обичаме, или силно мразим, като тези, които обичаме и мразим често сменят местата си и от обичани стават мразени и обратно. Но ключът е в недоверието към символите на властта, с което пречувапваме и погледът си към света, сякаш и световните дела се решават на дребно, като в „наше село“.

Това обаче не е така. Хората имат еднакви страхове, но различно разбиране и усещане за общност и колективна отговорност. Затова и резултатите в мач уж с ясни правила в момента, са много различни в различните страни. Помислете върху това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!