Полицейските служители, които станаха популярни от фотографиите им с катериците в един от софийските паркове, са от конното звено на СДВР. Разказват как грижата за малките гризачи се е превърнала във важна част от ежедневните им патрули.

Снимка: Петър Кръстев

Стойчо Филипов е полицаят от снимката, на която храни една от любимите катерици на фотографа Петър Кръстев. Петър от години ги храни и пази, защото са сред основните му модели за снимки.

„За да станат тези кадри всъщност няма как без тази среда да е част от теб, а това не е просто преминаване през парка… Аз трябва да се слея с тази обстановка, за да мога да спечеля доверието на което и да е животно - всеки фотограф ще ви го каже”, разказва професионалистът зад обектива.

Сред постоянните обитатели на парковете са и конните полицаи. И така и те стават основни герои от снимките му. Сега прави и специална страница във „Фейсбук“ за тяхната мисия.

„Те също имат чувства, емоции. И те са хора! По начина, по който ние реагираме към средата и тя реагира към нас - има една приказка „Цветята растат от дъжда, а не от гръмотевиците.” Така че – каквато и да е била професията, истинският начин да провокираш един човек да даде най-доброто от себе си е не да го смачкаш, а да го мотивираш”, убеден е Петър.

За полицаите – като Светослава Семкова – любовта към животните е водеща в работата им, а последните няколко месеца са се сближили с малките животни.

„Когато парковете бяха затворени, катеричките огладняха, защото има изключително много хора, които ги хранят - и те сами почнаха да ни търсят и от там ние разучихме с какво обичат да се хранят - предпочитат орехчета, и с времето започнаха да ни се доверяват малко по малко”, разказва тя.

Така, за да получат желания орех, малките животни са се престрашили да се доближат до конете и Петър Кръстев признава, че трудно е успял да запечата момента:

„Това е магията на фотографията – в следващия кадър катеричката вече я няма”.

Но фотосът и положителното послание ще останат завинаги и ще докосват хиляди.