Въпреки пустинните кадри от язовирите у нас, Министерството на регионалното развитие е категорично – воден апокалипсис у нас няма да има. Но само ако използваме водата за питейни нужди. На този фон местата, за които има сигнали за проблеми с водата продължават да се увеличават.

Язовир „Камчия”, който снабдява с вода морската столица Варна и Бургас, има вода за 10 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нивото на язовир „Бебреш”, жителите на Ботевград ще имат вода за не повече от 3 месеца.

В „Асеновец”, който захранва 85-хилядния Сливен, пък има вода за малко повече от 4 месеца. Ден след като местното ВиК дружество обяви, че място за притеснение няма - специална проверка на bTV на място показа, че на повече от километър от устието на съоръжението вода няма. Спадът на нивото не бил критичен, но областният управител вече призова хората да ограничат ползването.

За перничани, които са на воден режим от средата на ноември, новата година донесе  още по-строги мерки. В различните квартали на града имат вода в различни части на денонощието – по 7 часа, вместо както досега по 8. Причината – продължаващото спадащо ниво на язовир „Студена”.

Воден режим има още и в Ловешко, където няма където няма нито един язовир с питейна вода, както и в Добрич. А в Плевен също имаше ограничения на достъпа до вода няколко седмици.

В 20-хилядния североизточен град Омуртаг режимът на водата е от началото на демокрацията – точно 30 години. Жителите казват, че не помнят кога за последно са имали непрекъснато водоподаване. За трите десетилетия е имало няколко проекта за алтернативно водоснабдяване, но проблемът все още не е решен.

В Ямбол вода имат, но – кална. Причината – авария на голяма тръба в тежко амортизираната мрежа. Именно заради старите тръби стотици домакинства пък останаха изобщо без вода няколко денонощия през последната седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

Амортизацията е основният проблем и в Шумен. Именно там е и най-голямата загуба - 80% от водата се губи под земята и не стига до домакинствата. В язовира, който захранва и Търговище вода има за поне 2 години, но абонатите ще плащат повече за нея. Точно както в голяма част от градовете у нас.

На този фон - политическа престрелка между властта и опозицията и искане на вот на недоверие. За премиерът – причината за кризата е сушата, а на места през зимата се харчи излишно количество вода.

„Попитах го кмета на Ботевград – защо зимно време разходите за вода са по-големи отколкото лятото? Защото обичат да си пускат чешмите на двора да не замръзват и да текат… Така вместо по 5 кубика, харчат по 100”, обясни Бойко Борисов.