Ето това се казва рискова игра. Ако мислите, че политиците днес обичат да играят на сигурно, погледнете към Ципрас и Заев. Те успяха, давайки си ясна сметка, че решението е непопулярно и може да им коства много. Особено на Ципрас, който ще трябва да се яви на избори само след няколко месеца с реален риск да загуби.

Заев и македонците печелят много повече. Защото Заев знае, че няма друг избор. Светът стана прекалено сложен, прекалено свързан, за да се изолираш от него. Колкото и да го наричат "соросоид", както е модерно да бъдат обиждани всички които се противопоставят на старите порядки, решението на Заев дава много силна перспектива пред Северна Македония. Дава надежда и бъдеще.

Така страната вероятно ще получи зелена светлина за започване на преговори с Европейския съюз, а към средата на юли и покана за членство в НАТО. И точно по тази тема искам да ви кажа няколко думи.

Скъпи македонци, не очаквайте чудеса от Европейския съюз, а още по-малко – от НАТО. Трябва да бъдете водени от много достойни и честни хора, за да се промени животът ви по начина, по който в момента романтично си представяте тази промяна. Корупция и престъпност има навсякъде. Но когато тя пропие всички власти, по балкански патент, младите все така ще си представят живота си другаде, извън вашата държава.

Борете се за почтеността, която липсва в голяма част от политическите елити на по-старите страни-членки.

Скъпи македонци, сега от Европа ще започнат да идват много пари. Стотици милиони евро. Голяма част от тях ще бъдат откраднати, няма как. Но с останалите ще бъдат построени пътища, ще бъдат санирани блокове, ще се пребоядисат фасади, ще получат фермерите. Колкото по-малко откраднат, толкова по-добре ще е за вас, не го забравяйте.

Ако доходите ви пораснат повече, отколкото растежа ви позволява, ще се намесят добрите германци и ще ви спасят като гърците. Но тъй като германците имат лош опит, все пак – внимавайте.

Скъпи македонци, някои хора ще забогатеят. Ще забогатеят доста. Те ще придобият милиони от европейската ви перспектива, но ще са първите, които ще се противопоставят на Европа, когато получат команда да го направят. Пазете се от тях и от техните политически пионки, които ще се нароят, за да громят всичко западно. 

Скъпи македонци, националният ви отбор по футбол ще става все по-слаб, колкото повече се приближавате към Европейския съюз. Ще ядете френски и холандски сирена, ще пиете белгийска бира и ще цъкате с език - "Тая си е като нашата". Цигарите и алкохолът ще поскъпнат драстично, здравеопазването няма да стане по-добро. А когато границите се отворят, лекарите ще потеглят на запад, защото ще имат право да работят същото за много повече пари.

Скъпи македонци, да си в Европа, е до голяма степен е като да си извън Европа. Всичко зависи от това както искате и какво сте готови да изтърпите. Колко ще изисквате и как ще избирате тези, които ще трябва да ви водят. Въпрос на стандарти, като във всичко в живота.

Дали ще сте пасивни, когато виждате, че ви лъжат, дали ще сте пасивни при безчестие и корупция. Никога не забравяйте, че една власт винаги е огледало на вашия общ колективен обществен манталитет. И на изток, и на запад, и на север, и на юг и името тук няма значение.

Останалото са дъвки. Или, както гласеше онази реклама на дъвки по македонската телевизия: „Джвакай и енергизирай се”.