57 години. Толкова е разликата между старейшината и начинаещия в кметуването. 

В малкото шуменско село Коньовец конете са два пъти повече от хората. Те обаче преди 4 години избират за свой кмет Гьокхан Реджеб. Тогава е на 21 години и още не е завършил висшето си образование.  

Снимка: btvnovinite.bg

В края на мандата той признава, че не винаги е искал да е политик, но казва „Много се промених. Тази отговорна работа ме направи много по-разумен”.

Няколкостотин километра на запад – софийското село Чавдар се управлява от най-възрастният кмет у нас.

Пенчо Геров е на 82 години и е начело на малката община от 2003 година. Категоричен е обаче, че няма да участва на изборите през октомври. 

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Много хора съжаляват, че няма да се кандидатирам, но вече съм решил. До тук. Път на младежта!”, казва той.

Причината – бързо променящите се изисквания за администрацията и електронното управление.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това обаче, Геров и екипът му успяват да превърнат село Чавдар в евросело за пример. С близо 30 милиона лева по европрограми успяват напълно да преобразят селището, в което живеят малко над хиляда души.

Снимка: btvnovinite.bg

А изброяването на направеното е дълго. „Пълна реконструкция на три водохващания, с които увеличих водата двойно за селото и така вече нямаме режим на водата. Преустроих пречиствателната станция за отпадни води. Центърът стана прекрасен", хвали се кметът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтирани са читалището, детската градина и училището. „Нямаме нито една неасфалтирана улица. Следващият кмет ще трябва да се погрижи единствено за инфраструктурата в новите квартали, тъй като имаме голямо търсене на имоти”, казва най-възрастният кмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Гордостта на най-младия управник пък е спечеленият проект за гробищен парк. Казва, че трудно може да кандидатства за финансиране по еврофондовете, защото повечето от имотите са собственост на единственото държавно предприятие за коне до селото. Там работи почти цялото население на Коньовец. 

Снимка: btvnovinite.bg

„За да направя каквото и да е било – дори детска площадка, аз трябва да се консултирам с Министерството на земеделието. Никога нищо не съм обещавал на хората. Казах им „колкото са ми възможностите, всичко ще направя, за да реализирам проектите ви към селото”, казва Гьокхан Реджеб. 

Въпреки разликата си от 57 години и двамата са категорични – истинските решения на проблемите са сред хората, а не в партийните редици. А да си кмет е признание.

Как са преминали предизборните кампании и кои са трудностите пред кметовете – вижте във видеото на Димитър Иванов.