Въпреки пустинните кадри от язовирите у нас, Министерството на регионалното развитие е категорично – воден апокалипсис у нас няма да има. Но само ако използваме водата за питейни нужди. На този фон местата, за които има сигнали за проблеми с водата продължават да се увеличават.

Един от застрашените от безводие градове  е Ботевград, а неговият кмет Иван Гавалюгов разкри каква е ситуацията там в студиото на „120 минути“.

Със сигурност причина за безводието не е, че хората си пускат дворните чешми през зимата, за да не им замръзват тръбите, както твърди премиерът. Има такива случай при хора без водомери и съзнание колко ценен ресурс е водата, но това са изключения и това не е причина за водната криза, заяви Гавалюгов.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента основният водоизточник на Ботевград – язовир „Бебреш“, с настоящото съотношение приток-отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца“, пресметна кметът, но допълни, че това може да се промени, защото тези величини са променливи и ако се засили притокът положението ще се подобри, при положение, че се запази същият отток.

Малко над 1,4 млн. кубика има във водоема, а на ден се харчат около „двадесет и няколко хиляди кубика“, разкри Гавалюгов.

Кметът на Ботевград напомни, че това не е първият проблем с водата в неговия град – през 2016 г. язовир „Бебреш“ достига кота на мъртъв обем.

Според Гавалюгов причините за кризата с водата са основно две – ВЕЦ „Бебреш“ и износената водопреносна мрежа.

Водноелектрическата централа е проектирана на най-лошото възможно място и дори в миналото е имало възражения от „Напоителни системи“, но въпреки това е било издадено разрешение за неговия строеж „отгоре“, каза Гавалюгов, според когото целият проект е изключително нерентабилен, с лош бизнес план и харчи много вода за питейни нужди.

В момента ВЕЦ „Бебреш“ не работи, а последно е произвеждал ток през юни, каза кметът на Ботевград.

Другият голям проблем, който води до недостиг на водата, е износената мрежа. Гавалюгов изчислява, че загубите от старите тръби в Ботевград е 77%, а средно в България заради старите водопроводи се губят 60% в сравнение с 20% в ЕС.

Спешно трябва да се подменят ВиК мрежите в българските градове и държавата трябва да помогне за това, заключава кметът на Ботевград.