“Не бихме променяли нито един от данъците. Трябва да се премахне данък корупция. Истината е, че със съществуващите данъчни ставки ние вярваме, че ще влезем в този процент за дефицит”, заяви съпредседателят на коалиция "ПП-ДБ" Кирил Петков в предаването “120 минути”.

Той подчерта, че категорично няма да подкрепят данък за свръхпечалба.

“Енергийните помощи не идват от бюджета, а от енергийните дружества. Което означава, че реално помощите не дават дефицит в бюджета. Има преразпределяне от енергийните дружества към другите и не е проинфлационна мярка”, обясни Петков. 

Той бе категоричен, че в следващото управление "ПП-ДБ" няма да излизат от 3-процентния дефицит. “Миналата година въпреки всички приказки за голямата страшна зима, завършихме с 2,9% дефицит. Докато държим дефицита под 3% рисковете от инфлация заради прекалено харчене не са там”, добави Петков.

Според него по този начин бизнесът не може да има бизнес план и не могат да имат предвидимост. “Една от силите на България е, че имаме ниски данъци и те не се променят. Това е най-доброто, за да привличаме инвестиции”, каза той.

“Когато ние влязохме в управлението видяхме, че НАП главно одитира малките бизнеси. Ние тогава казахме, че трябва да се одитират големите фирми и особено тези, които имат големи приходи от държавата. Тогава си събрахме ДДС-то”, категоричен е Петков.

Каква е позицията на "ПП-ДБ" за Украйна - гледайте във видеото.