„Лично аз съм против увеличаването на максималния осигурителен доход на 3400 лв.“ Това каза в интервю за предаването „120 минути“ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански.

Преди два дни финансовият министър Асен Василев представи проекта на Бюджет 2022 г. Предстои той да бъде одобрен от правителството и да бъде внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

Проектът предвижда максималният осигурителен доход да се увеличи от 3000 на 3400 лв., а минималната работна заплата да стане 710 лв.

„Предстои дебат, надявам се да убедим финансовия министър да не се вдига максималния осигурителен доход. От друга страна той отдавна не е вдиган“, коментира Каримански.

По думите му в управляващата коалиция има съгласия за увеличаването на минималната заплата на 710 лв., но има спорове около това как се определя тя.

Според председателя на бюджетната комисия заложеният ръст на БВП от 4,8%, какъвто не сме имали от 2008 г., е реалистичен.

Тази година, въпреки големите разходи и политическата криза, икономиката расте, напомни той.

„Благодарение на благоразумното управление на разходната част, повишаване на приходната част, на запушване на схеми за изтичане на средства, да постигнем по-висок ръст на БВП“, уточни депутатът.

Той признава, че е възможно ръстът да се дължи на напечатаните в Европа пари, част от които идват у нас чрез българите зад граница.

Гледайте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!