Европейските избори наближават и докато анализатори и социолози мерят променяща се подкрепа, отлив на електорат и прочее, ще отидем до страната с най-ниска избирателна активност на последните европейски избори. Това е Словакия, където гласуваха едва 13% от имащите право на глас.

Но как една трагедия като убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак може да преобърне политическата картина? 

Свежо пролетно утро в село Чахтице, на 100 километра от словашката столица Братислава. Младият фермер Ондрей Сучански вече е на полето. Подготвя земята за засяване на ечемика.

„Нашето семейство започна да се занимава със земеделие след смъртта на баба и дядо. За баща ми първоначално беше хоби, но в момента имаме над 1000 декара”, каза фермерът Ондрей Сучански.

Подобно на много словаци, Ондрей подкрепя ЕС и смята себе си за горд европеец.

„Няма нищо по-добро за малките семейни ферми. Може би, защото много средства в ЕС идват от Германия, където има доста такива ферми”, каза той.

Въпреки финансовата подкрепа, която получава като млад фермер, Ондрей не планира да гласува на предстоящите европейски избори и не е единственият. Баща  му Петер има малък бизнес, фабрика за производство на врати, и споделя мнението на много словаци.

„Докато сме в Европа, сме щастливи, но не мисля, че присъствието на нашите 13 евродепутати е толкова важно. По-големите страни винаги ще задават посоката”, каза бизнесменът Петер Сучански.

Всъщност, словашките евродепутати ще са 14, след преразпределението на местата в Европарламента тази година, но това не е достатъчно да накара за Ондрей и Петер да гласуват. Така задачата на депутатите, които ще участват в изборите, става още по-трудна.

„ЕС не е съвършен и голяма вина за това имат словашките политици, които не се възползваха от възможностите, които членството в ЕС дава”, смята кандидатът за евродепутат Михал Шимечка.

Година след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, хиляди словаци отново излязоха по улиците. Това беше първото показно убийство на журналист в модерната история на Словакия. Шокира нацията и предизвика най-големите протести след падането на комунизма.

„В Словакия има политическо пробуждане и то започна от тази трагедия. Убийството разкри до каква степен са обвързани олигарсите, политическият елит и организираната престъпност, и това мобилизира много хора”, допълни Михал Шимечка.

Някои експерти обаче предупреждават, че протестите се използват от популистки и екстремистки партии.

„При ниска избирателна активност е по-лесно да се повлияе на населението, много по-лесно е да се мобилизира и радикалният електорат, а това може да доведе до изход, който никой не очаква”, коментира д-р Патрик Павлак от Европейския институт по сигурността.

„Младите словаци имат много ограничена информация за функционирането на Европейския съюз. На практика нямат представа какво правят Европейската комисия, Европейския парламент и  Европейския съвет”, каза Михал Вашечка от Братиславския институт за политика.

Евровотът е първият голям тест за управляващите в Словакия след политическата криза, предизвикана от убийството на Ян Куциак. Ще покаже дали словашките избиратели са достатъчно мотивирани да обърнат тревожната тенденция и да са по-активни в определянето на бъдещето си.