Как изглежда Европа днес и как влизаме в изборите?

Протести. Недоволство. Несигурност. Хаос. Разделение. Такава е ситуацията през последните 6 месеца в уж обединената Европа. По-малко от 120 дни преди изборите за Европарламент най-старият континент продължава да е все така объркан.

„Жълтите жилетки” излязоха на протести в Париж.

„Докато управляващите не направят първата крачка и не разберат защо сме на улицата, няма да излезем от задънената улица”.

„Затягаме коланите си от 15–20 години. Писна ни. Вече е 2019 година, а се държат с нас все едно сме крепостни селяни".

Недоволството не само на французите влезе в центъра на вниманието. На висок тон за пръв път се чуха викове за раздялата на Европа.

Българите събудиха сърцето на Европа. Транспортните превозвачи определиха проекта за нови европравила за мобилността като "убиец на бизнеса в Източна Европа".

„Сто процента ще обърнат внимание. Не сме само ние. Много сме. Цяла България. И не само в България”.

„Този пакет затрива бизнеса у нас и в Румъния. Убива хората. Ще останем без работа. Това е дискриминация за нас. Не е единна Европа”.

Бъдеще без работа обаче е опасната перспектива за хиляди по континента – заради несигурността за това какви ще бъдат последствията от тежкия развод между Съюза и Великобритания.

В британския парламент 202 души гласуваха „за”, 432 – против.

Споразумението с всички условия беше отхвърлено.

Едва няколко месеца преди финалната дата, втората най-голяма икономика в ЕС изпадна в политическа криза.

„Сега внесох предложение за вот на недоверие към това правителство. Така парламентът може да гласува присъда за абсолютната му некомпетентност”, заяви тогава Джеръми Корбин.

„Моето правителство ще продължи работата си за гарантиране на просперитета и сигурността на Великобритания. Да, ние също така сме решени да изпълним обещанието, дадено на хората в нашата страна – а именно, да напуснем Европейския съюз”, категоричен беше британският премиер Тереза Мей.

Хаос завладя и основния двигател на общността – Германия.

„Искат да завладеят тази страна. Докато тези безхарактерни хора стоят в правителството и с техните лобита в общините – дотогава това състояние ще продължи. Никой народ на Земята не е толкова страхлив, колкото са германците. Никой не се оставя да бъде така безропотно изклан както германците”.

Нечуваните доскоро думи са на осъдения за проповядване на нацизъм Давид Кьокерт. Хиляди други крайни в действията си радикали излязоха на шумни демонстрации срещу мигрантите и политика на правителството.

Напрежението между местното население и мигрантите ескалира и няколко побоя над германци завършиха с фатален край. Така Германия отново преживя ужаса да вижда по улиците си най-тежко забраняваните символи.

За първи път Европарламента започна наказателна процедура за нарушаване на върховенството на закона. Депутатите вдигнаха червен картон на Унгария, където острите думи на премиера Орбан се допълват от несвободата на медиите и подчиняването на бизнеса. Така евродепутатите заплашиха Унгария с отнемане на правото на глас.

„Вие заклеймявате Унгария, която е допринесла за великата история на Европа с тежка работа и проливайки своята кръв, когато е било необходимо. Вашето решение е обида за Унгария. За първи път вие искате да изключите една нация от правото да взима решения”, каза Виктор Орбан.

На фона на това разделение, предизборната кампания започна, а Брюксел публично призна, че най-голямата ценност на Обединена Европа – единни в многообразието – е напълно нарушена.

„Не ми харесва да се разделя Европа – на страните от Изтока и страните от Запада. Трябва да се сложи край на това”, заяви Жан-Клод Юнкер.

Проблемът между Изтока и Запада през последните години със сигурност остави на заден план работата на институциите с хората. В една от встъпителните си речи като председател Юнкер заяви, че пропастта е огромна, а 4 години по-късно дупката не само не е запълнена, а е и вероятно по-дълбока.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".