Повече от 100 лекари, сестри и санитари починаха в Италия от началото на епидемията. Над 100 медици загинаха и в Англия. У нас, в събота битката с коронавируса загуби 43-годишната дикторка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен – д-р Илияна Иванова. 
Съпругът ѝ, който също е лекар, е с положителна проба. 

Снимка: btvnovinite.bg

Днес градът се прости с д-р Иванова. Поклонението беше пред сградата на областната болница, дойдоха стотици както нейни колеги, така и пациенти. Те почетоха паметта ѝ с аплодисменти и спомени за това какъв човек и специалист е била. 

Д-р Иванова започва професионалния си път в Спешна помощ-Сливен, специализира педиатрия, става детски лекар, а от години работи в Инфекциозно отделение на многопрофилната болница в града. От началото на пандемията е на първа линия в борбата с COVID-19. 

Снимка: btvnovinite.bg

Хронологията на събитията показва, че д-р Иванова не се е чувствала добре през последните две седмици. Самоизолирала се е вкъщи, в четвъртък състоянието ѝ се влошава и търси лекарска помощ. Тестът ѝ за коронавирус е бил положителен, а тя веднага е хоспитализирана в Отделението по реанимация, където губи битката за живота си два дни по-късно. 

След смъртта на лекарката – основен въпрос е как се предпазват медиците на първа линия. От ръководството на болницата все още не са коментирали смъртта на своята колежа. 

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на пандемията седем медици от Инфекциозното отделение са с положителни проби за COVID-19, те обаче не са хоспитализирани. Днес беше отправен призив за доброволци, които да помогнат отделението да отвори отново врати. То не приема пациенти, след като в него остана само един лекар.