Нов тип машини за гласуване предлага българският изобретател инж. Александър Чобанов. В студиото на „120 минути” той показа как устройствата се справят сами с опитите за манипулации и призова политиците да не пречат на използването на технологии във вота.

След дълга кариера в България и Чили и даже участие в местната власт в Пловдив в началото на 90-те, Чобанов се връща у нас, за да види влошаване на демократичните процеси: „Разбрах, че тук вотът не е честен, защото има голям процент недействителни бюлетини, които стават недействителни не защото този, който гласува, е задраскал две квадратчета, две партии, двама кандидати, а защото в момента на броенето става така, че бюлетината става недействителна”.

Чобанов и негови колеги изучили целия световен опит в областта на машинното гласуване и в рамките на 2 години разработили 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ недостатък – имат непрекъсната връзка с външния свят и така дават шанс на хакери да ги „пробият”.

Снимка: bTV

Българските устройства изискват удостоверяване с карта, която се дава от председателя на секционната комисия. На чувствителен на допир екран избирателят посочва, за кого иска да гласува и получава разпечатана бюлетина, която след това се пуска в урна.

В края на деня с друга карта председателят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната избирателна комисия. Машината има и акумулатор, който позволява 16 часа автономия.

Цената към момента е около 1900 евро на машина, като инж. Чобанов посочи, че най-скъпият компонент е екранът и се работи той да се произвежда у нас, което би свалило цената.

Снимка: bTV

Изобретателят се обърна към председателя на групата на „Обединени патриоти” в парламента Волен Сидеров заради внесеното от националистите предложение за промени в Избирателния кодекс, „с които се смачква машинното гласуване”.

„Г-н Сидеров, Вашето желание да станете евродепутат не може да мине без машинно гласуване, вече българите сме достатъчно грамотни и разбираме, че тези, които са против машинното гласуване, те не са за частния вот, който трябва да се прави на всички избори – независимо какви”, категоричен беше инженерът.

Според него „няма нищо страшно изборите да станат най-накрая честни”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!