Машинното гласуване отново е под въпрос. Между първо и второ четене на изборния кодекс е ясно, че възможност за такъв вот ще има в най-малко 1000 секции в страната. Производителите на машини за гласуване обаче твърдят, че срокът за производството им вече изтича.

От 2 години консорциум от български математици, информатици и роботици работят върху три модела на машини за гласуване.

Снимка: bTV

„Машините са направени според Избирателния кодекс и според обществената поръчка, която беше обявена от ЦИК за предишните избори през 2017 г. и когато се провали опитът да се намери производител, който да произведе 12 500 машини. Очакваме ЦИК да обяви обществената поръчка в много скоро време, за да имаме достатъчно време”, подчерта инж. Д-р Александър Чобанов.

Операционната система им е българска, както и част от компонентите. Други от компонентите се внасят от Азия. За да пристигнат до България са им необходими поне три месеца.

На машините не може да се въздейства – няма WiFi, няма Bluetooth, няма интернет. Машината се активира с карта, разпечатва контролен талон и контролна празна бюлетина. Преди всеки нов избирател се нулира предното гласуване. Прави се с карта от председателя на комисията или избирателя. Гласува се,  разпечатаната бюлетина се пуска в урната.

Снимка: bTV

В края на деня данните от протокола се качват на флашка. Заедно с разпечатания на хартия протокол се носят в РИК.

Според „Информационно обслужване” обаче дори те не могат да подсигурят машини за гласуване в цялата страна. Причината – необходими са общо 16 хиляди с резервите.

Досега на предишни избори в България машините са наемани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!