Българското национално радио започва кампанията срещу наркотиците "Избери живота", в която медията ще популяризира положителните примери на хора, освободили се от зависимостта.

Тази кампания е с изключителна значимост, защото се отнася до хората в най-ранна възраст, отбеляза Александър Велев – генерален директор на БНР, в предаването „120 минути”. По думите му зависимостта продължава за цял живот, последиците влияят върху цялото общество, не само върху самия човек.

„Днешната дрога е много по-зловеща, атакува по-бързо и по-бързо създава зависимост”, посочи още Александър Велев.

Според него дори при най-лекото съмнение, родителите трябва да потърсят експертна помощ за децата си – от училищните психолози или от центровете за превенция. В рамките на кампанията, БНР ще информира и къде може да бъде намерена такава помощ.

„За семейството това е огромна трагедия, но не би следвало да се заравяме в пясъка. Една закъсняла реакция може да бъде фатална”, смята още Александър Велев.

Той обясни още, че Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, които са партньори на кампанията, ще подготвят тестове за децата, с които да се открива проблема възможно най-рано.

*Александър Велев е роден през 1963-та година. Завършва икономика в УНСС и през 1990-та година започва работа в Българското национално радио в отдел "Международна информация". Водещ е на новини и на няколко актуални предавания. Заради протест е уволнен през 1995-а година, но две години по-късно се връща в радиото като директор на програма "Хоризонт". Следващата година е избран и за генерален директор на БНР - до 2001-а година, а през 2016-а отново застава начело на общественото радио.