Иван Кръстев е председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Основател и член на Европейския съвет за външна политика. Един от най-уважаваните и знакови политолози в Европа в годините на прехода. През 2008 г. списание „Форийн полиси" го постави сред стоте най-влиятелни интелектуалци в света. През януари 2015-та е сред критиците, които Владимир Путин покани на вечеря в Москва. Новата книга на Иван Кръстев и Стивън Холмс, която у нас ще излезе под заглавие „Имитация и демокрация", вече оглави класацията на германското издание „Ди Цайт" за нехудожествена литература.

„Бъдеще“ е думата на новата 2020 г.“, заяви политологът в студиото на „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички са обхванати от носталгия по миналото, защото не знаят как ще изглежда бъдещето, а се боим от него, защото преди сме имали усещането, че сме знаели как изглежда бъдещето, а сега  - не, обяснява Кръстев, според когото именно това прави дефинирането на бъдещето изключително важно.

Свидетели сме на „банализация на апокалипсиса“, което е видно особено в новинарските емисии. Днес ние изпитвали чрез медиите неща, които никога не сме изпитвали персонално.

Пропагандата на XX век убеждаваше хората да жертват живота си за режимите, а пропагандата на XXI век ни убеждава, че нищо не зависи от нас, смята политологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Това поражда недоверие и виждаме резултата в политическия живот и недоверието в партиите, отбелязва Кръстев.

Въпреки че голямата част от времето си е в чужбина, Иван Кръстев разкрива, че неговият поглед към света остава български и винаги ще гледа случващото се като българин.