Нуждата от справедливост обединява сегашните и предишните протести. Тук е желанието за справедливост и за по-добър живот от този, който са имали досега. България е една периферна държава – политически и икономически. Ние сме една изключително зависима държава. Това, което днес каза протестът, е ние искаме участие в тези процеси, а не да се гледаме с родителите си по скайп. Това каза в предаването „120 минути“ политологът Ивайло Динев, който беше и едно от лицата на протестите през 2013 г.

Добрата роля на пандемията е, че тя затвори изхода – емиграцията. Голямата разлика с 2013 г. и сега е, че ако през 2013 г. радикализацията на протеста дойде на по-късен етап, тук за утре има обявена окупация на Народното събрание. Не е случайно – когато години наред хората протестират и не получават отговори, социално-икономически промени, покачване на доходите, точката на кипене много по-бързо се достига, допълни той.

Останах разочарован, както и много колеги, които видях последните дни на протестите. Сякаш наистина това, за което много от хората тогава и сега говорят – не се случва. Ние говорим за една овладяна държава от икономически групировки с политическа власт, които използват държавните институции за лични интереси. Това е приватизиране на държавните институции, допълни политологът.

По думите му, ако правителството подаде оставка, важното е хората отново да не бъдат разочаровани. Ако след този протест отново има разочарование, това ще доведе до още по-голяма емиграция и липса на сещане на справедливост.