Новата поредица на „120 минути” – „Историята в 120 секунди” ще представя историите зад популярни фотоси, запечатали едни от най-важните моменти в историята на България и света. Ще надникнем отвъд лентите, за да ви разкажем повече за едни от най-влиятелните хора.

Рилският водопровод снабдява София с вода от сърцето на Рила планина от началото на миналия век. Благодарение на съоръжението с десетки тунели и канали столицата получава "евтина вода" в трудните години след Първата световна война с увеличаващо се население с големи битови проблеми.

Авторът на проекта е инженер Иван Иванов, който по-късно с царски указ е назначен за кмет на София - именно заради мащабното строителство 70-километровото трасе. А този фотос запечатва една от инспекциите му на строежа.

Изграждането на водопровода e предвидено със специален закон. Строи се на няколко етапа, а през април 1933-та година е тържествено открит с фонтан от рилска вода на игрище "Юнак".

Новият язовир „Бели Искър” обаче остава сред гордостите на един от най-големите ни хидроинженери. Иванов завършва Мюнхенския технически университет, а започва работа у нас в общинския отдел "Водоснабдяване и канализация", когато е на 28 години - след като участва в двете балкански войни. По времето на кметуването му са построени и десетки емблематични и до днес сгради.

Решението на общината да именува централни столични булеварди на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини в почит на сподвижниците на Крайовската спогодба впоследствие го изправя пред Народния съд. Смъртната присъда обаче е намалена на доживотен затвор, който също е прекратен предсрочно

Властта е сменена, но талантът на Иванов трябва да бъде използван и за строежа на най-големия язовир у нас - "Искър". След отказа на Съветския съюз да изпрати специалисти и съвета към властта да използват българския майстор, Иванов започва проектирането от затвора.

Така инженер Иван Иванов отдава живота си на милиони българи и посвещава дните си на развитието на столицата. А век по-късно съвременниците ни ще продължат делото му - макар в кризисни времена - и ще докарат рилската вода и в Перник.