Бившият футболен национал Христо Янев успява да пребори страховете си и покорява най-високия връх в Западна Европа – Монблан. Причината зад това смело решение е кампанията му "Всяко дете заслужава“. Крайната цел – изграждане на терапевтичен център за деца с проблеми в развитието.

Пред "120 минути“ той сподели, че за него това изкачване е символ и на личната битка.

"Синът ми имаше проблеми, част от спектъра на аутизма, трудно и късно проговори. Без професионална помощ нямаше да се справим. Искаме да помогнем на хората, които не знаят за тези неща. Искахме да покажем, че съществува този проблем и да се вземе решение за тези деца още в начална фаза.", споделя Янев.

Сега всичко е наред с неговото дете, като помощта идва от психолози логопеди, които точно и ясно му казват какво да прави.

"Важно е да се знае, че не бива да се оставят децата, но много родители не знаят за този проблем и си казват: "Няма да тормозя детето си, то ще проговори по-късно". В такъв момент трябват професионалисти.", посъветва Янев.

Снимка: bTV

"Те ще кажат какво да правим, как да възпитаваме децата, какви изисквания да имаме към тях. Всяка крачка ще бъде показана, за да се отстрани проблемът.", поясни още бившият играч и треньор на ЦСКА.

За качването си до върха Янев споделя, че е усетил умората на около 4300 м, час преди да го покори.

Символът на това изкачване е, че родители като него не се отказват лесно, споделя Христо и иска да обърне вниманието на всички, че решение има.