Краят на скандала с имотите с позицията на КПКОНПИ, че всичко е наред, е болест, която е хронифицирала и периодично ще се проявява у нас. Това коментира в студиото на „120 минути” социалният антрополог Харалан Александров.

Антикорпционната комисия  не откри нарушения при придобиването на имоти от бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, депутата Вежди Рашидов, председателя на ВКС Лозан Панов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

Според социалния антрополог „Апартементгейт” ще влезе в политическата ни история като един от апартаментите, за който е платена най-високата цена:

„Защото когато не действат други модели на регулация, като например етичната саморегулация, политиката влиза в полето на етиката, което  не е добре, защото има очакване хората с власт да взимат етични решения вместо всички останали, в българския случай явно това е Борисов”, коментира Александров.

Той обясни, че имаме голям проблем с търсенето на морален арбитър в лицето на политическите ни лидери:

„Когато етичната саморегулация я делегираме на някой друг – на съда, на политическите ни лидери, на нашите духовни лидери, започваме да се държим в морално отношение на ръба и драматично отвъд ръба, бе за да нарушаваме формалните правила, и това изостря чувството за несправедливост и нужда от морален арбитър – най –решителният, най-овластения – в случая често е премиерът Бойко Борисов.

Според него това е морален проблем е у нас, защото не може да очакваме нашите политически лидери да ни казват кое е добре и кое не.

Вижте целия разговор във видеото.