През последните дни полуостров Халкидики се възстановява след смъртоносната буря. Въпреки прогнозите за още валежи, туристите не се отказват от почивка на Беломорието.

След бурята в Северна Гърция такава имаше и в западната част. Там десетки хора бяха евакуирани от магистрала, защото се стигна до наводнения. 1000 души пък бяха евакуирани с помощта на пожарникари от хотел.

Снимка: btvnovinite.bg

Таня е хотелиер в Неа Мудания, а Танос е председател на търговците в Неа Плагия. И двамата ще помнят дълго бурята.

„Първия ден имаше голям проблем. Сутринта след бурята всичко беше изключено - нямаше вода, нямаше електричество. Туристите бяха изплашени и много от тях  започнаха да си тръгват. Това беше лош сигнал. Много коли бяха на улицата, затрупани с дървета, но след това повечето от околностите започнаха да се възстановяват. Електричеството се върна, водата също, но бавно. И тук, в тази сграда, нямаше ток. Те се опитаха да го решат, но имаше толкова много други райони с толкова много проблеми. Първия ден беше шокиращ, много хора започнаха да си тръгват още сутринта, но тези, които останаха – останаха. Те няма да се върнат назад”, разказва Таня.

Снимка: btvnovinite.bg

„Създадоха се проблеми. Първата вечер мислехме, че положението е фатално, но всички държавни служби бяха тук, помогнаха ни. Общината, държавата, пожарната, полицията, така че за два дена  щетите да бъдат възстановени 90%. Животът се връща към нормалния си ритъм и сезонът продължава”, допълва Танос Тубакис.

Костас се разхожда край морето. За многото си години никога не е виждал подобно бедствие.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко се изпочупи - столове, маси, къщи, голяма катастрофа. Сега пак ще дойде, днес или утре, но не знам дали ще е толкова силно. Притеснени сме”, казва той.

Справянето с бедствието беше предизвикателство пред новото управление на Кириакос Мицотакис. Хората казват, че това е помогнало за бързото справяне със ситуацията.

„Вярвам, че до понеделник, когато ще работят всички институции, всичко да бъде възстановено. Както виждате всички паркове са изчистени от опасните остатъци от бурята. Остана само малка част - в тези заведения, където бяха регистрирани най-големите щети, но и там ще бъде възстановено”, казва Танос Тубакис.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако се случи пак, ние имаме войска от Атина, която е изпратена от правителството. Ние сме по-подготвени. Можем да кажем, че сега имаме повече сили. Ние не можем да защитим къщите, баровете или таверните на плажа. Това е невъзможно. Но сме по-подготвени да бъдем по-бързи в случай, че нещо подобно се случи”, допълва Таня.

А живеещите край Созополис още дълго ще възстановяват къщите си разрушени от бурята. Там тя отнесе цели покриви и изпочупи стъклата на прозорците. Всички къщи се нуждаят от основен ремонт. Земеделската продукция в оранжериите е унищожена напълно.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресторантьор разказа как негова клиентка е била ранена от вилица, която се е забила в рамото й. Тя е донесена от бурята от съседно заведение.

Синоптиците прогнозират променливо време и през следващите дни. То ще е сравнително хладно за сезона – между 19 и 25 градуса.