„Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка“, заяви Георги Първанов – президент от 2002 г. до 2012 г. в предаването „120 минути“.

„Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България“, отбеляза Георги Първанов. 

„Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори – това означава нестабилност“, посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. – аз съм за стабилност във промяната“, заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати. „Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен“, обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

„Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на „Има такъв народ“ в позитивна посока“, отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

„Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата“, запита той. 

Да бъдеш архитект на коалиция: Решения, които определят бъдещето

„Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов – беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение“, коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

„През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП“, спомни си Първанов.

„Аз разбирам от власт, не ми трябва количество“ – тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

„И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление“, коментира Георги Първанов.

„При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС“, спомни си той.