„Сега по политически причини искат да сменят директора на НСО, а това не е здравословно за службата“.

Така бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров коментира в предаването „120 минути“ последния скандал около службата.

Премиерът Крили Петков поиска президентът Румен Радев да смени настоящия шеф ген. Емил Тонев заради предоставени от службата записи от камерите на Министерския съвет на прокуратурата. Радев обяви, че няма намерение да сменя ръководството на НСО, а докладът, приложен към искането на МС, е „повърхностен“.

Ген Владимиров обяви, че не се съмнява в професионализма и етиката на ген. Тонев, но подозира, че управляващите искат да сложат бовек, който „да изпълнява поръчки“.

Ген. Димитър Владимиров управлява НСО 12 години – от 1992 до 2004 г. Той коментира, че е бил принуден да напусне: „Беше главен секретар Борисов и с още двама олигарси, и с участието и на Първанов изиграха една сценка“.

По думите му президентът Георги Първанов го е „продал“. Предложил му първо да стане секретар по сигурността в президентството, а после – аташе в съседна държава, но ген. Владимиров отказал.

Тогава той прогнозирал, че Борисов ще стане политик, защото „много хубаво лъже“.  

„В рамките на 4-5 месеца се опита 10 пъти да ме излъже и даже ми каза в очите: аз си правя имидж, една лъжа ще повтарям по 100 пъти, докато не стане истина… гьобелсовата позиция“, каза бившият шеф на НСО.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!