Реалността с изтичането на данни е опасна за всички структури, но това не притеснява властта. Тази операция, и за това според мен има данни, публични, е организирана, контролирана и проведена от среди близки до властта. Това заяви в предаването „120 минути” ген. Атанас Атанасов.

По думите му целта е тази информация, която е много чувствителна и засяга почти цялото население, да бъде публично легализирана и да може „медийната машина на властта да си бърка вътре и да си вади каквото си иска”.

Според ген. Атанасов финансовият министър е основният отговорен за тази криза.

„Той излезе и каза – Няма страшно, най-много съпругата на някой мъж да разбере, че има сметка в чужда банка. Започнах да си мисля дали няма и конкретен човек, за който го казва това”.

„Техните данни са вътре, но те имат контрол върху медийната машина. В медиите на властта се вади класифицирана информация, експлоатира се за определен случай и никой не си задава въпроса откъде тя попада там”.

Международният отзвук е голям, влязохме във всички световни медии, допълни ген. Атанасов.

"Смятате ли, че нашите партньори, западният свят, НАТО, ЕС не наблюдават внимателно средата и не са наясно какво става тук. Искаме Шенген, искаме да падне мониторингът, това е шега, този скандал ни убива отвсякъде".

Атанас Атанасов каза, че има данни и за него в изтеклата информация, но това не го притеснява.

"Има много хора, и то заможни, интелигентни, които биха могли да бъдат полезни на българската държава, които сега ще се замислят какво може да излезе за тях".

От Информационно обслужване на зависи нищо, обясни експертът.

„Това е една кутия, през която се разпределят обществени поръчки за създаване на информационни продукти от частни фирми. Нищо не се случва там".