От 48 часа Франция е престанала да прави масово тестове за наличие на COVID-19, освен ако не става въпрос за тежки случаи.

Решението на властите е част от стратегията на страната заради разпространението коронавируса - стратегия, която се различава с тази на редица други европейски страни, съобщи кореспондентът на bTV във Франция.

Оттук нататък се приема, че хората с леки симптоми са заразени и не им трябва болнично лечение. Те ще бъдат лекувани в домашни условия.

Властите признават невъзможността да осигурят тестове за цялото население на всекидневна база, тъй като един тест ако днес е негативен, на другия ден човекът може да се окаже заразен.

В страната има четирима пациенти в тежко състояние, но без странични заболявания. Те се намират в Париж и Тулуза. Единственото общо между тях е, че в началния стадий на симптомите са приемали противовъзпалителни лекарства.

Няма официална препоръка от френските здравни власти да не се пият лекарства на базата на ибупрофен, а на базата на парацетамол.

Оригиналният текст на здравния министър на Франция, написан в три изречения, гласи, че приемът на противовъзпалителните лекарства може да е от усложняващ фактор в случай на коронавирус.

Второто изречение касае смъкването на температура с приема на по-скоро парацетамол.

Последно здравните власти коментират при съмнение или за хора, които са на лечение с противовъзпалителни лекарства – да се потърси мнението на лекуващия лекар.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 267 488 8 239 373 961 2 847 571
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 267 488 8 239 373 961
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer