Искането на българската прокуратура имунитетът ми като евродепутат да бъде свален не е изненада за мен. Това обяви в „120” минути Елена Йончева. Социалистката допълни, че е в неин интерес да бъде без имунитет, за да приключи по-бързо разследването.

„Европейският парламент се доверява на националните институции и българската прокуратура, това е практика и рутинна процедура. Аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик, който изнася тежки корупционни практики в Българи – как той е наказан за това”, коментира още тя.

Тя допълни, че очаква реакцията на новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с обвиненията към нея. Тя уточни, че практиката в Брюксел е оставката ѝ да бъде гласувана, а тя само може да поиска ускорена процедура.

Снимка: btvnovinite.bg

„В 100% от случаите имунитетът се сваля, защото Европейският парламент няма разследващи функции, той се доверява на българските институции. Внесох жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, получих отговор, че жалбата е приета”, допълни тя.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че подкрепя Елена Йончева. Той припомни, че също е минал по този път и е бил със свален имунитет като евродепутат.

„Познавайки я от толкова години, аз съм абсолютно убеден в нейната невинност разбирам как се чувства, защото минах в миналия парламент през същата процедура и аз настоявах за ускорена процедура”, посочи Станишев.

Снимка: btvnovinite.bg

Относно обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Йончева няма убедителни резултати в Брюксел, Йончева отговори, че борбата с корупцията не зависи само от нея.

„Използвам всички инструменти в Европейския парламент, задавала съм конкретни въпроси към Тимерманс, Веря Юрова в Комисията по правосъдие. Правила съм остри изказвания относно корупцията и свободата на медиите в България. Явно няма достатъчно информация”, каза евродепутатката и допълни, че се е разбрала с Нинова и тя я подкрепя.

Снимка: btvnovinite.bg

Станишев коментира, че е изненадан от реакцията на БСП и схващането на левицата, че Елена Йончева е единствената отговорна за борбата с корупцията в партията.  

Елена Йончева каза още, че по-добрият вариант е мониторинговият доклад над България да отпадне, защото той вече не е ефективен, но се оказва пречка пред приемането на страната ни в Шенген.