Българската прокуратура иска сваляне на имунитета на Елена Йончева от Европарламента.

Това потвърди за bTV колегата ѝ от групата на европейските социалисти Петър Витанов. 

По думите му, искането вече е изпратено в Комисията по правосъдие и правни въпроси на Европаламента.

Най-вероятната причина са досегашните разследвания на държавното обвинение срещу Йончева за пране на пари.

„Едно искане е постъпило към мен – от компетентните български власти, за сваляне на имунитета на депутата Елена Йончева, за да може да бъде образувано наказателно производство по искане на специализираната прокуратура. Искането ще бъде препратено към Юридическата комисия в парламента, която е компетентна по въпроса”, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

През октомври 2014 г. за първи път българската главна прокуратура поиска имунитет на наш евродепутат. Това беше Сергей Станишев. 

Месец преди това делото срещу бившият премиер Станишев за загубените през мандата му 7 документа с държавни тайни беше спряно, заради получения от Станишев имунитет.

Тогава в интернет страницата си той каза, че ще настоява имунитета му да бъде свален максимално бързо, за да изчисти името си. Софийският градски съд го оправда, а възивният състав прекрати делото поради изтичане на давност.

Правилата сочат, че дори със свален имунитет евродепутатът запазва мястото си в ЕП. Снемането на имунитета дава възможност на националните съдебни власти да предприемат разследване и съдебен процес.