"Да печелиш от отчаянието на хората не е благотворителност, а мародерство. Да затвърждаваш статуквото, че за здравето на децата са отговорни дарителите, а не дърават не е развитие на дарителската среда, а нейното опорочаване. Да правиш това облечен като гражданска организация в обществена полза е пълна подмяна. Гражданските организации, които са помагали на стари хора и деца, сега се страхуват какъв ефект ще има върху тях Вашия репортаж за HelpKarma“, заяви председателят на Български дарителски форум Красимира Величкова в „120 минути“.

„Причината да има такива платформи и хората да търсят спасение в тях са бавните и тромави процедури, когато имат нужда от помощ. Причината е и в обезглавяването на Фонда за лечение на деца преди години. Преди неговото разтурване фондът е осигурявал 11 милиона за лечение на деца в България и чужбина, а през тази половина на 2020 г. НЗОК е отпуснала 500 000 лева. Неработещите системи създават вакуум, в който никнат такива практики. Затова е важно те да се хващат навреме, за да не се разпространяват като пипалата на октопод“, категорична е адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Кампаниите са най-бързия начин за събиране на средства, но единици са тези, които успяват да ги съберат, какво става с останалите? Не може човешкия живот да разчита на дарения“, казва Величкова.

„Направи ми впечатление, че доста от тези кампании са свързани с експериментални и недоказани лечения извън ЕС. След това като видя медицинския съвет на HelpKarma мога да си кажа, че тази кампания е обоснована от тези специалисти, а това не така. Това е заблуда за дарителя, защото този съвет не съществува“, отбеляза Шаркова.

„В практиката на организацията, която управляваме, изискваме медицинска документация, искаме и НЗОК дали това лечение са покрива. Здравната каса има механизми, по които за няколко седмици да назначи лечение и да насърчаваме хората да не кандидатстват е престъпление, срещу всички които имат шанс да бъдат подкрепени от държавата“, заяви Красимира Величкова.

Вижте повече във видеото!