Ексклузивно пред bTV говори министърът на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хийпи – за оръжията, санкциите, олигарсите и източния фланг на НАТО.

Джеймс Хийпи е роден 1981 г. в Нейлси, Съмърсет. Завършва политически науки в Университета в Бирмингам.. Джеймс Хийпи е министър на въоръжените сили на Обединеното кралство от 2020 г., Преди това е бил личен парламентарен секретар на министър-председателя. Хийпи отговаря за отбранителните поръчки , плана за отбранителна техника и износа, науката и технологиите.
Преди да влезе в политиката, Хийпи служи в армията, достигайки ранг майор. Военната му служба преминава през Кабул, Северна Ирландия, Басра и Сангин в провинция Хелманд в Афганистан.

– Мислите ли, че войната в Украйна ни напомни колко важна е свободата за Европа?

– Абсолютно сте прав. Според мен станахме лениви през последните 20-30 години и просто приемахме свободата за даденост. Всичко това, за което сме се борили, е било в други държави на други континенти – в Близкия Изток или Африка. Отиваме там, за да им помогнем да открият своята собствена свобода, никой не е поставял под въпрос свободата  на европейския континент.
Путин разпокъса всичко това и изведнъж, днес ни се налага да се замислим за заплахите за вътрешната ни сигурност, идващи от военнонастроен човек като Путин, опиянен от своя хюбрис, кроящ доказано нелепи планове, но и същевременно отправил предизвикателство към евроатлантическата сигурност, пред което не сме си мислели, че ще бъдем изправени отново.

– Обединеното кралство и други държави, съюзници на НАТО, са на предна линия в предоставянето на военна помощ за украинските сили. Какви оръжия изпратихте и как те помогнаха на армията в Украйна?

– Помощта ни имаше огромно значение. Ние видяхме, че това ще се случи. Имаше разузнавателни сведения, до които Великобритания и САЩ имаха достъп. Видяхме руските военни, след като се бяха струпали около Украйна още миналата година и предвид някои от позициите, на които се разполагаха на позиции сега, просто знаехме, че този път…

– Бяхте сигурни, че ще нахлуят?

– Абсолютно. И това ни даде възможност да изпреварим събитията, още в ранен етап да се ангажираме с противотанкови оръжия, въз основа на вече съществуващи отношения между армиите на Великобритания и Украйна още от преди 7-8 години с операция "Орбитал", на която обучихме 22 хиляди украински войници през последното десетилетие.
Тези противотанкови оръжия бяха изключително успешни. Оборудването, което руснаците използват в Украйна, е под стандартното ниво – голяма част е много остаряло, доказано е много уязвимо спрямо западните противотанкови и ПВО системи, които сме предоставили.
Това е голям срам за Путин. Майките на руски войници да гледат как синовете им отиват на война в името на нелепата амбиция на Путин, да ги пращат на сигурна смърт с плачевно остаряло оборудване,което не може да противодейства.. Не е изненада, че толкова много руски войници избират да не се бият, а да се предадат на украинците, защото защо изобщо да се поставят в позиция, в която Западът продължава да помага на украинците. Те имат право да защитават страната си. Ако аз бях руската армия, щях да направя това, което толкова хиляди руски войници вече са направили – да се обърна към Путин и да кажа "Не, това е лудост от Ваша страна, няма да го направим".

– Междувременно в интервю с държавната агенция ТАСС, руският посланик в Обединеното кралство Андрей Келин казва, че ако Великобритания продължи да осигурява военна помощ на Киев, британските доставки ще станат легитимни цели и ще бъдат атакувани.

– Вижте, няма да се извиняваме за волята ни да помагаме на суверенна страна и съюзник с необходимото оборудване, за да защитава суверенната си територия. Всякакъв намек от страна на Русия, че това, което ние правим, е грешно… Та те нахлуха в суверенна страна! Те са отговорни за ужасните кадри, на които ставаме свидетели през последните дни от Буча, Ирпен и Гостомел.
Ние ще продължим да правим необходимото да подпомогнем Украйна да защити свободата си. Напълно приемаме, че Русия е във война с Украйна и че линиите за доставки в западната част на Украйна ще бъдат под прицел. Вече сме го виждали, но украинците успешно управляват този риск. Ако заплахата на Путин е да разпространи насилието отвъд границата на Украйна и в страните членки на НАТО около нея, в преследване на веригите на доставки, то бих искал да му припомня просто, че и сега руснаците се мъчат да постигнат военните си цели в Украйна. Да се предизвикат съюзниците на НАТО с нападение на територията на НАТО, би било акт на лудост от страна на руснаците. Те не биха искали да тестват това!

– Знаете, че България и Унгария са единствените държави членки на ЕС, които не предоставят оръжия и боеприпаси на Украйна. Как гледате на позицията на София и Будапеща?

– Според мен за някои държави е много лесно да осигурят военна помощ на Украйна, защото геополитическата ситуация е различна, а дори и просто географски погледнато, близостта е друга.

– Тук фактор е и общественото мнение…

– Посещавал съм и съм разговарял с държави, които се надпреварват да помагат и други, които биха искали, но просто ситуацията при тях е друга. Позицията на Великобритания е, че всеки искащ да помогне, е добре дошъл да го направи, а който не може – разбираме.
Подкрепяме хората в решенията, които взимат. Бих казал само, че България е важен съюзник в НАТО. Приятел на Обединеното кралство. Подкрепяме напълно вас и правото ви на свобода, правото да се присъедините към НАТО и Европейския съюз. Размишлявайки над ужасните неща, които виждаме от телевизорите си, откровената варварщина на руските войски, оттеглящи се от района на север от Киев… Това е момент да спрем и помислим, било то в националните медии или в парламента, да се запитаме „Как искаме да се опълчим на това?“.
Каквото България избере да прави – имате подкрепата на Великобритания, вие сте наш близък приятел и съюзник.

– Предвид това, и Великобритания, и България бяха обект на опит за убийство – говоря за случая Скрипал във Великобритания и с господин Гебрев в България. Кой е основният урок, който научихме от тези престъпления?

– Не съм запознат с подробностите около българския случай, със случая Скрипал разбира се съм наясно. Мисля, че ни показва редица неща. Че има определено ниво на войнствено отношение, за което е отговорна Русия в цяла Европа от няколко години, което твърде бързо сме оправдавали.
Реакцията срещу отравянето в Солсбъри, случаят Скрипал, беше невероятна – много широкообхватна, много държави се присъединиха към Великобритания в експулсирането на руски шпиони, от цял свят. Това повлия на руските способности да събират и манипулират информация в държавите, в които работеха тези хора. Но с това реакцията се изчерпа. Върнахме се към нормалното, продължихме да консумираме руски нефт и газ…

– И въглища…

– Продължихме да правим това и при подхода им към Крим. Както каза министър-председателят ни онзи ден – Западът сбърка, бяхме твърде толерантни твърде дълго време, позволихме да бъдем зависими от Русия. Предупрежденията бяха налице, опитите за убийство на суверенната територия на чужди държави, та чак до примери като Крим.
Но случилото се през последните 6 седмици е, че всички ние в общността на свободните нации в НАТО си припомнихме защо сме се присъединили към Алианса. Не е само заради колективната сигурност, макар че това е важно, а за да се застъпим за определени ценности.
Ако Путин е очаквал, че начинът, по който е реагирал Западът през последното десетилетие, ще бъде повторен и сега, много се е изненадал. Всъщност той видя, че наистина е прекрачил границата този път и че Западът и НАТО се обединяват, с нови сили, така че в дългосрочен план ще му струва много по-скъпо, отколкото е можел и да си представи.

– Имате ли планове за разполагане на британски военни единици с цел укрепване на отбраната на България като част от източния фланг на НАТО? Говорили ли сте с българските власти по темата?

– Да, имаме. Едно формирование, Кралският ирландски полк, ще бъде тук след няколко седмици – съвсем скоро ще бъдат разположени тук. Ще дойдат като част от бойна група, ръководена от Америка.
Това е един вид временна сила по покана на българското правителство за укрепване на източния фланг на НАТО. Има много възможности, Обединеното кралство, САЩ и България да правят съвместни обучения през идното лято, така че се вълнувам от възможностите, които предлага.
Дългосрочният план е, че НАТО е помолила Италия да установи засилено присъствие с бойна група за усилена бдителност тук, в България – подобно на Великобритания в Естония. Кой ще бъде част от тази бойна група дългосрочно все още не е потвърдено, италианците работят по това. Но докато тази батальонна бойна група с италиански контингент започне да съществува, Великобритания и САЩ сме тук и ще се радваме да работим рамо до рамо със смелите мъже и жени от българската армия.

– Подходът на Лондон е един от най-суровите от самото начало. Замразихте активите на много олигарси, които преди бяха добре дошли в Англия. Беше ли грешка да бъдете рай за московско злато, както написа списание Economist миналата седмица?

– Справедлива критика е. Важно е, че всички разсъждаваме – някои за това дали близостта на Русия до границата им не ги кара да са малко по-внимателни за това как се ангажират с подкрепа за Украйна, други внимават със санкциите заради енергийната им зависимост. Великобритания бе стигнала позиция, в която Лондон бе важен център за руски финанси.
Смятам, че сме направили много, за да изчистим това вече. Още от преди работехме по въпроса, но откакто започна това процесът истински се забърза. Великобритания сега, особено със санкциите, наложени върху руски банки – стойността на засегнатите активи е огромна. По-голяма от много други неща. Хората ще кажат "Ами то защото в Лондон има изначално толкова много руски пари" – да, но не омаловажава факта, че стойността на руски активи, засегнати от мерките на Великобритания, е огромна, просто защото тези пари са били в Лондон и каквото не сме вършели правилно в миналото – сега се поправяме.

– Добре. Вярвате ли в преговори за мир сега, след зверствата в Буча? Според много хора ще има усложнения в преговорите след това.

– Вярвам в преговорите за мир, разбира се. Не искам войната между Русия и Украйна да просъществува и минута повече. Аз и правителството на Великобритания сме наясно, че нито ние, нито никой друг международен субект не може да сдаде суверенитета на Украйна.
Някои изказвания, идващи от други столици по света, спекулират относно това от какво може да се откаже Украйна – не е наша работа да спекулираме по този въпрос. Президентът Зеленски има право да реши дали да има и какви да бъдат условията за териториален компромис. Великобритания подкрепя украинското правителство в това да се застъпи за собствения си суверенитет, за териториалния си интегритет и за започване на преговори за мир при условията на украинците. Ние ще бъдем до тях колкото е необходимо, така че да могат да стигнат момент, в който преговорите да се провеждат с предимство за украинците…
Според мен международната общност трябва да внимава много да не изглежда сякаш дава препоръки за компромиси, които президентът Зеленски не подкрепя.