Седмицата започна с масиран обстрел с крилати ракети на украинска територия след взрива на Кримския мост. Последва дипломатическо раздвижване, извънредна среща в ООН.

В енергийната сфера цената на газа започна да спада. Цената на дизела у нас обаче тръгна отново нагоре. Ексклузивно по всички тези теми разговаряхме с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ Джефри Паят. 

- Посланик Паят, добре дошли в предаването.
- Удоволствие е да участвам. 

- Посрещаме ви в края на една седмица, в която руски високопоставени лица споменаха България като страна, през която е преминал товарът за Кримския мост. Какво иска Русия от България в момента?

- Знаете ли, винаги съм казвал, че не мога да надникна в мозъка на Владимир Путин. Толкова много неща е направил от 2014 година насам, които нямат логика от гледна точка на Запада. Но ще кажа, че съм виждал и как Русия се опитва да използва информация и дезинформация, за да напредва по военните си цели. Смятам, че това е пореден пример за това. Бих се съсредоточил, както прави президентът Байдън откакто започна тази ужасна война, върху значението на нашите съюзи, важността на единството в нашето трансатлантическо общество и значимостта на яснотата по отношение на целта ни. За мен е удоволствие да бъда в София през тази седмица и, прибирайки се във Вашингтон, ще нося ясно усещане за увереност от страна на правителството ви по отношение на тяхното разбиране относно действията на Русия, тяхната осъзнатост за значението на лидерството, което България предоставя, особено по енергийните въпроси, за които отговарям, както и важността да се подпомага Украйна, за да постигне успех. Както каза президентът Байдън – ще стоим плътно до Украйна колкото е необходимо и ще държим Русия отговорна.

- Докато войната в Украйна се задълбочава, бихте ли казали, че сме на прага на нова сурова глава в този военен конфликт, който може да задълбочи енергийния шок в Европа?

- Смятам, че развитието на войната зависи от един човек. Владимир Путин би могъл да прекрати войната с едно телефонно обаждане. По енергийния въпрос, а и основна цел на посещението ми в София, първата ми визита като помощник държавен секретар, е да поздравя правителството за чудесния напредък на България в последните години за намаляване на уязвимостта си от руската енергийна зависимост. Проекти, за които говорим от много време и които вече са реалност – като газовия интерконектор, плаващото съоръжение за регазификация в Александруполис, цялата работа, която България извършва, за сътрудничество със съседите ѝ. Много бях впечатлен, че президентът Радев, заедно с министър-председателя и кабинета се съсредоточават не само върху България, но и върху сътрудничеството на България с Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, с всичките ви съседи, за да се подпомогне изграждането на енергийна сигурност, както и да се продължи работата върху най-сигурното дългосрочно решение, а именно енергийния преход, намалявайки зависимостта ни от изкопаеми горива и придвижването ни към възобновяеми източници, които са от огромно значение за споделеното ни бъдеще.

Джефри Паят


- Междувременно, Брюксел обсъжда нови санкции срещу Русия. Как тази напрегната международна обстановка е свързана с факта, че единствената ни рафинерия е собственост на "Лукойл" и работи основно с руски петрол?

- Нека повторя преди всичко енергийният преход – дългосрочното решение е по-голяма ефективност, електрифициране. Много се обнадеждих като разбрах колко фокусирани са президентът Радев и енергийният ви министър върху водорода и енергийния преход около него. В дългосрочен аспект целта на санкциите и нашите, и на Европа, са да се отнемат от Москва ресурсите, които получава от износ на нефт и газ, които използва, за да финансира тази ужасяваща война. Всички се събудихме в понеделник сутринта с гледки, които изглеждаха сякаш от 1944 година – детски площадки и цивилни обекти, целенасочено обстрелвани с руски ракети в Киев, Лвов, Запорожие. Да продължим усилията си за намаляване на ресурсите на Русия е от критично значение. Ситуацията във всяка държава е различна. Както казах, ще се прибера във Вашингтон с ясното разбиране за визията на правителството ви за пътя напред относно тези проблеми. Тук съм също така да уверя българското правителство в ангажимента на Вашингтон към енергийното ни партньорство с България. Можете да го видите във всичко, направено от Съединените щати, за мобилизиране на ресурсите ни от втечнен природен газ за покриване на нуждите на Европа. Факт е, че Щатите ще бъдат най-големият износител на втечнен газ в света през тази година и че 70% от експорта ни в момента е насочен към Европа. Така че ще продължим да работим върху това и знам, че ще работим с България като силен съюзник, споделящ визията ни и също осъзнаващ рисковете, произтичащи от Русия.

Според мен, ако Русия е доказала нещо от началото на тази ужасна война, то е, че никога повече няма да може да бъде считана за надежден енергиен доставчик. Показа го, когато прекрати доставките за България, една от първите страни-членки на ЕС, която претърпя това. Показа го и с манипулирането на "Северен поток" и считам, че е въпрос на време да видим как засяга и други аспекти от енергийното оръжие на Русия.

- Казвайки това, нека обърнем внимание на още един аспект на руското енергийно влияние. Говорим за таван на цените на руския петрол, но ако Русия откаже да изнася петрол насам като отговор? Тогава България ще е в много трудна ситуация. Как оценявате вие тази опасност?

- Не забравяйте, че Съединените щати са най-големият енергиен производител в света. Ще държим тази позиция дълго време. Ние сме изключително отдадени, както споменах, на енергийното ни партньорство с Европа. Показали сме го с мобилизирането на ресурсите ни от втечнен газ, както и в сферата на суровия петрол, с безпрецедентното отпускане на милион барела на ден от стратегическия ни петролен резерв в опит да се успокоят цените в световен мащаб. Виждам едно и също притеснение тук, в Европа, и в Съединените щати – относно цената на горивата, на комуналните услуги, прекъсвания на захранването в почти всички сектори на икономиката ни. Администрацията на Байдън работи усърдно, съвместно с партньорите ни от Европа и други в Г-7, за да се опитат да управляват цените на енергията и пазарите на енергия, така че да бъдат прекъснати ресурсите към Русия, но и да не бъдат нарушавани повече общите ни икономически интереси. Не можем да предвидим какво ще направи Русия и ако трябва да подчертая едно нещо отново и отново, то това е, че Русия не е надежден доставчик на енергия. Мисля, че почти всеки в Европа осъзнава това в днешно време. 

- Между другото, политиците в България превърнаха цената на втечнения газ в национален спор. В последната година станахме свидетели на скандали за цената - по-ниска ли е от цената на отрязания от Русия газ? Вашият отговор? 

- Цените на енергията не се определят от правителствата. Определят се от световните пазари. Беше ми много интересно в срещите на високо равнище, а и с газовите компании, да чуя колко са удовлетворени от успеха на България и последните ѝ търгове, от добрите цени, които България успява да договори на пазара. Много от тези цени идват от американски компании. Доколкото разбирам, следващата доставка на ВПГ за България ще бъде от „Cheniere“, американска компания. От правителството разбрах, че са удовлетворени от фирмите ни и конкуренцията с други компании, като „Sonatrach“ от Алжир, компании от Залива – резултатите от това са много благоприятни за вас, като потребители, като купувачи. Смятам, че в това е ключът. Конкуренцията води до справедливи цени. Мога да ви обещая, че Съединените щати никога няма да използват енергията като оръжие. Видели сме как Москва използва енергийните си ресурси, особено газа, като способ за държавно надмощие. Използва газа си, за да заплашва Европа, да я принуждава, а и понякога, за да се намесва в националната политика. 

- В последните години разговарях с редица официални лица от САЩ, включително държавният-секретар Антъни Блинкен. Всички те наричаха "Балкански поток" - руски. След като той беше завършен на фона на скандали и обвинения у нас, какъв би бил вашият отговор - чий е "Балкански поток" в момента? Балкански ли е? Български ли е, или руски?

- Не мисля, че има значение, защото България е взела ясно решение, че не иска никога повече да зависи от Русия като доставчик на газ и е постигнала значителен напредък в диверсифицирането на възможностите. Най-стратегическият аспект от това е този, който дойдох да отбележа в София - а именно газовият интерконектор между България и Гърция. Както казах на правителството вчера, първият велик инфраструктурен проект в моята държава е трансконтиненталната железница, свързваща източния бряг на САЩ с Тихия океан. Когато е завършена, когато събират релсите в средата на Америка, използват златен шип, за да отбележат мястото. Казах на правителството, че интерконекторът е златният тръбопровод, защото съединява толкова много инфраструктура, включително съоръжението за съхранение и регазификация в Александруполис, мрежата ви с Гърция, с Турция, като представя и средство за връзка между България и съседите ви на север, за да може България да играе много по-голяма роля като партньор на Румъния.

Джефри Паят и Светослав Иванов

- Въпрос за ОПЕК и Саудитска Арабия. След като Рияд отряза 2 милиона барела на ден от общите количества за света, смятате ли, че цените на горивата ще се повишат рязко, включително и за България?

- Пазарите вървят както нагоре, така и надолу. Вашингтон беше много ясен, изразявайки изключителното ни разочарование от решението на Саудитска Арабия. За нас това е подарък за Владимир Путин в момент, в който всички трябва да направим обратното. Дългосрочното решение е да ускорим темповете на енергийния преход, да имаме повече електромобили, да използваме по-ефективно нефтените ресурси, необходими ни в периода на преход, но и да работим много повече за съхранение на вятърна и слънчева енергия, електрифициране на транспорта, водородна енергетика. Срещнах значителен интерес по всички тези теми при посещенията ми в Турция, Румъния и България.

- Знам, че вие сте опитен дипломат, а не ясновидец, но как виждате зимата в Европа?

- Първо, зимата ще бъде много по-добра, отколкото се опасявахме в началото на тази война на 24 февруари, защото Европа се задейства толкова бързо да укрепи енергийната си сигурност със солидната подкрепа на САЩ. Спомняте си, че президентът Байдън и председателката Фон дер Лайен се ангажираха да положат съвместни усилия за справяне с доставките на енергия и особено газ за Европа. Ние надхвърлихме обещанието да определим 15 милиарда кубични метра допълнителни доставки за тази година. Веднага щом се върна във Вашингтон ще присъствам на следващата среща на работната група, създадена по въпроса, за да продължим работата по темата и да гарантираме, че имаме план за следващите няколко месеца.

- Посланик Паят, благодаря ви за участието.
- Аз ви благодаря за разговора, беше ми приятно да се запознаем.